Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Τηλέμαχος Τσαρδάκας: “Είμα­στε όλοι παιδιά προσφύγων και μεταναστών”

“Η παράσταση δανείζεται τον τίτλο της από την ομώνυμη τουρκική βραχο­νησίδα που βρίσκεται στα ανατολικά του όρμου Καρφά μεταξύ της Χίου και της μικρασιατικής ακτής. Γύρω από τη βραχονησίδα αυτή, από την αρχαιότη­τα έως σήμερα, κινούνται πληθυσμοί, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, κουβαλώντας μαζί τους ιστορίες προσφυγικές, ανθρώπινες, γεμάτες απώ­λεια, θάνατο αλλά και ελπίδα”, αναφέρει μεταξύ άλλων στο artplay.gr ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Τηλέμαχος Τσαρδάκας με αφορμή την πρεμιέρα του νέου του έργου “Πάσπαργος” στις 13 Νοεμβρίου στο Θέατρο “Άλφα”.

“Αυτές τις ιστορίες δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Είναι απαραίτητο να τις λέμε και να υπενθυμίζουμε (στους εαυτούς μας πρώτα) ότι είμα­στε όλοι παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα προσφύγων και μεταναστών. Ότι η ιστορία πάντα έτσι προχωρούσε: με αναγκαίες — συχνά βίαιες — μετακι­νήσεις πληθυσμών, ειδικά στις δικές μας γεωγραφικές γειτονιές. Ότι ο άν­θρωπος εξακολουθεί να είναι πολύ ευάλωτο πλάσμα. Όσο κι αν η τεχνο­λογία και όλα αυτά που θεωρούμε δε­δομένα γύρω μας (σπίτι, ασφάλεια, οικογένεια, ταυτότητα) μοιάζουν να μας έχουν προασπίσει, αρκεί μόνο μια ισχυρή αλλαγή της συνθήκης — να γίνει πόλεμος, να χάσεις το σπίτι σου, την ελευθερία σου, έναν δικό σου άνθρωπο — για να βρεθείς έρμαιο της τύχης και των συγκυριών και της καλοσύνης των άλλων και να πα­λεύεις για την επιβίωση τη δική σου και όσων εξαρτώνται από σένα.

Δεν είναι πολύ μακρινά αυτά. Ούτε είναι παλιές ιστορίες. Είναι πάρα πολύ κο­ντινά και πολύ τωρινά. Το σωματικό και ψυχικό σοκ της προσφυγιάς και της απώλειας ταυτότητας είναι μια εμπειρία που τη βιώνει ο άνθρωπος με τον ίδιο τρόπο, ασχέτως προελεύσεως, χρώματος δέρματος και θρησκείας, που τον επιστρέφει στις βασικές του ανάγκες και προτεραι­ότητες απέναντι στις οποίες είμαστε όλοι το ίδιο αδύναμοι.

Στον «Πάσπαργο» τρεις πρόσφυγες, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, βιώνουν λίγο πολύ το ίδιο ακριβώς ταξίδι ανεξαρτήτως του αν ο τελικός προ­ορισμός βρίσκεται προς τη Δύση ή προς την Ανατολή. Τους συναντάμε σε διαφορετικά σημεία αυτής τους της εμπειρίας. Ο ένας λίγα χρόνια μετά προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του στη χώρα που τον έφερε η μοίρα. Η άλλη βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια δομή φιλοξενίας με πολύ κακές συνθήκες. Ο τρίτος, πολλά χρόνια μετά —  σχεδόν μια ολόκληρη ζωή — θυ­μάται πως γλίτωσε. Μοιράζονται τις ιστορίες τους μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, εντός ενός μεταβαλλόμενου σκηνικού χώρου, ο οποίος, μαζί με τα κοστούμια, τη μουσική και το φως,  προσπαθεί να στηρίξει την αφήγηση με σύντομες θεατρικές εικόνες, φευ­γαλέες, σαν μνήμες.

Η γεωγραφία δεν αλλάζει. Παραμέ­νει ίδια αδιαφορώντας αν γύρω της κινούνται Ίωνες, Αιολείς, Πέρσες, Βυ­ζαντινοί,  Γενουάτες, Οθωμανοί, Έλ­ληνες, Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι. Αν έχουμε 479 π.Χ., ή 1822, ή 1922. ή 1942. ή 201 5. Οι αιώνες και οι αν­θρώπινες γενεές έρχονται και παρέρ­χονται, επαναλαμβάνοντας περίπου τα ίδια κάθε φορά. Το νησάκι όμως, παραμένει εκεί σαν σύμβολο, ή σαν ένα μικρό σκαλοπάτι μες τη θάλασ­σα για εκείνους που τα άφησαν όλα πίσω και ελπίζουν σε κάτι μπροστά”.

Τηλέμαχος Τσαρδάκας

 

Συντελεστές:

Κείμενα – Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Σκηνογραφία: Έβης Χρήστου

Μουσική: Διονύσης Μπάστας

Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Φωτογραφίες: Σταμάτης Μενής

Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Γιαννακούλιας

Ερμηνεύουν: Έφη Κιτσαντά, Κώστας Κουτρουμπής, Γιάννης Τσάκωνας

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ, 10 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)

Προπώληση εισιτηρίων: Από το ταμείο του θεάτρου (11:00 – 13:00 και 17:00 – 21:00 / Τηλ 210 5221444 & 210 5238742) και viva.gr