Θέατρο

This! Ένα παιχνίδι για την επικοινωνία

This 1

Με τίτλο «This !» , τρεις ομάδες, οι Via Negativa, οι Vasistas και το BIOS παρουσιάζουν από 6 Νοεμβρίου και για μόνο 4 παραστάσεις, μια περφόρμανς που χρησιμοποιεί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και κάμερες ως προεκτάσεις των αισθήσεων και των σκέψεων των σημερινών ανθρώπων.

Λέξεις και εικόνες συνθέτουν ένα ζωντανό σουρεαλιστικό και απολύτως κανονικό διάλογο μεταξύ αγνώστων την ίδια στιγμή. Ένα ραντεβού με τις υποσυνείδητες σκέψεις, ένα παιχνίδι για την επικοινωνία και τις ανθρώπινες συνδέσεις.

Μία speeddating συνάντηση ακτιβιστών.

Μία ανακατασκευή μηχανής κοινωνικής δικτύωσης.
Μία παράσταση πολυμέσων.
Τέσσερις άνθρωποι πάνω στη σκηνή.
Μία παρεξήγηση.
Η αποτυχία του να καταλαβαίνεις τον κόσμο σωστά.

Ένα προϊόν της σύγχρονης κοινωνίας.
Είναι μια διαφωνία – συμφωνία μεταξύ εικόνων και λέξεων.
Είναι μια μάχη συνειδήσεων.
Είναι μια πνευματική υγιεινή για το κοινό.
Είναι ένας παλιομοδίτικος έλεγχος.

Αυτό που είναι.
Είναι μια μοναδική ειδική γραμματική της Αγγλικής.
Είναι ένδειξη και συναίσθημα.
Είναι ένα παιχνίδι.
Είναι απλά δεδομένα της ζωής.
Είναι ανθρώπινο.
Είναι πολύ ανθρώπινο.

Το Τhis! ξεκίνησε ως residency project τον Ιούλιο του 2013 στο BIOS , συνεχίστηκε ως residency και παρουσιάστηκε ως work-inprogress στο Zadar της Κροατίας τον Αύγουστο του 2013.Τον Οκτώβριο του 2013 παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Λουμπλιάνα στο Bunker, το πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί τις παραστάσεις των Via Negativa. Φέτος θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για 4 μόνο παραστάσεις.

This!

 

Σύλληψη/ Κείμενο/ Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία: Αργυρώ Χιώτη, Ευθύμιος Θέου, Βασίλης Χαραλαμπίδης, Boris Kadin

Πληροφορίες παράστασης
BIOS Main

Διάρκεια παραστάσεων: 6- 9 Νοεμβρίου 2014

Παραστάσεις: Πέμπτη – Κυριακή

Έναρξη: 20.30

Τιμή Εισιτηρίου: 15 & 10 ευρώ (φοιτητικό)

*η παράσταση πραγματοποιείται στα Αγγλικά, χωρίς ελληνικούς υπέρτιτλους*

 

This 2

ViaNegativa
HViaNegativa είναι ένα διεθνές πρότζεκτ παραστατικών τεχνών με έδρα την Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. Η ομάδα συστάθηκε το 2002 και μέχρι το 2008 παρήγαγε 7 πρότζεκτ πάνω στα 7 θανάσιμα αμαρτήματα και διοργάνωσε πολυάριθμα workshop, με αποτέλεσμα να προστεθούν καινούριοι περφόρμερ στην ομάδα από διάφορες χώρες. Η καλλιτεχνική τους έρευνα επικεντρώνεται στη σχέση του περφόρμερ με το κοινό σε πραγματικό χρόνο και χώρο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής της ομάδας είναι ο BojanJablanovec και η ViaNegativa είναι ένα ανοιχτό πρότζεκτ, χωρίς να αποτελείται από ένα προκαθορισμένο αριθμό μελών. Η δουλειά τους βασίζεται στο να θέτουν ερωτήματα γύρω από το θέατρο και τoliveart. Έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ και παρουσιάσει δουλειές τους σε χώρους όπως: LaBiennalediVenezia, KampnagelHamburg, HebbelamUferBerlin, NewTerritoriesGlasgow, BitTeatergarasjenBergen, VieScenaContemporaneaModena, NaturadeiteatriParma, VolksteaterWien, FrascattiAmsterdam, ContemporarydramaBudapest, RecontresMarseille, SmallInventoryPrague, EurokazZagreb, InfantNoviSad, FiatPodgorica, MotSkopje κα.

Vasistas
Οι Vasistas είναι μια πολυεθνική ομάδα καλλιτεχνών που μοιράζονται κοινές εμπειρίες. Η ομάδα ενεργοποιείται ανάμεσα στην Ελλάδα (Αθήνα) και την Γαλλία (Μασσαλία), αναζητώντας την ανάπτυξη ενός καλλιτεχνικού και πολιτιστικού διεθνούς δικτύου. Κύρια επιδίωξη είναι η συνεχής έρευνα και ο πειραματισμός ως προς τη σκηνική πράξη. Τα τεχνικά ή σκηνικά μέσα που συνήθως χρησιμοποιεί η ομάδα είναι ελάχιστα, δίνοντας έμφαση στον ηθοποιό. Οι διαφορετικές γλώσσες επί σκηνής και η ενσωμάτωση της μετάφρασης στην δράση είναι γνώριμο χαρακτηριστικό της ομάδας που απευθύνεται πάντα σε ένα πολυεθνικό κοινό.

BIOS
Η ομάδα BIOS δραστηριοποιείται στην καλλιτεχνική δημιουργία και παραγωγή από το 2002. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί εντατικά τις τάσεις των παραστατικών τεχνών και έχει παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά καλλιτέχνες από τη διεθνή σκηνή όπως οι ForcedEntertainment, RiminiProtocol, TimCrouch, ActionHero κλπ.

Παράλληλα, έχει συντελέσει καταλυτικά στην ανάδειξη ανερχόμενων νεανικών ομάδων, βοηθώντας τους προς διάφορες κατευθύνσεις (παραστάσεις σε απρόσμενους, εξωθεατρικούς χώρους, χρήση νέων τεχνολογικών μέσων κ.α.)

Η ομάδα, το 2012, παρουσίασε το TheOhFuckΜoment της HannahJaneWalker και του ChrisThorpe, περφόρμανς που κέρδισε το FringeFirst στο Εδιμβούργο το 2011 σε σκηνοθεσία της Γαβριέλλας Τριανταφύλλη, μια περφόρμανς που θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά φέτος με ένα νέο κύκλο παραστάσεων.