Θέατρο

Τελευταία “Ισορροπία του Nash” την Κυριακή στην Πειραματική;

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή το “κατέβασμα” της παράστασης “Ισορροπία του Nash” από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, αποφασίσθηκε για την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ έξω από το θέατρο Rex

της οδού Πανεπιστημίου,  όπου σύμφωνα με απόφαση των συντελεστών και ηθοποιών της παράστασης καθώς και των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή έξω από το Εθνικό, θα απαιτηθεί να παιχθεί η τελευταία από τις τέσσερις ματαιωμένες παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή. Στη συζήτηση που έγινε έξω από το Rex υπήρξε και πρόταση να ζητηθεί να γίνουν και οι τέσσερις παραστάσεις που ματαιώθηκαν, κάτι όμως που είναι αδύνατον για τους συντελεστές της παράστασης, καθώς έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Οι συντελεστές διευκρίνισαν το απόγευμα του Σαββάτου μέσω της ιστοσελίδας τους στο fb ότι “ η παράσταση θα πραγματοποιηθεί ΜΌΝΟ εφόσον η διεύθυνση του Ε.Θ. ανακαλέσει την απόφασή της, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί”. Και προσθέτουν: ” Την καλούμε να ανταποκριθεί μέχρι και την ύστατη ώρα και να δώσει στην παράσταση το δικαίωμα να κλείσει τον κύκλο της. Θα περιμένουμε”.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι ηθοποιοί της παράστασης ανέφεραν: ” Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας. Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα. Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία. Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον”.

Οι ηθοποιοί της παράστασης : Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Νίκος Ντάλλας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Σήφης Πολυζωίδης

Συντελεστές : Σκηνοθεσία – Δραματουργία Πηγή Δημητρακοπούλου
Σκηνογραφία Κώστας Παππάς
Κοστούμια Μαρία Κοντοδήμα
Μουσική Πλάτωνας Τσαμαδός
Κινησιολογία Βαγγέλης Πιτσιλός
Φωτισμοί Κώστας Σταμούλης
Βοηθός σκηνοθέτη Ντίνα Σταματοπούλου
Θεατρολόγος παράστασης Εύα Σαραγά

Φωτογράφος παράστασης: Kάρολ Τζάρεκ