Θέατρο

Τάβλι στην …αυλή της Ακαδημίας

Κλείνοντας 10 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα Δημήτρη Κεχαΐδη, η κορυφαία νεοελληνική σάτιρα, το φημισμένο «Τάβλι», παίρνει σάρκα και οστά, από τις 30 Μαϊου

στην ειδικά διαμορφωμένη αυλή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ο Δημήτρης Λάλος στη πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα και οι ηθοποιοί Σταύρος Καλλιγάς και Σαμουήλ Ακίνολα, έχοντας κρατήσει αυτούσιο το κείμενο του συγγραφέα, καταθέτουν την προσωπική τους ματιά πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του νέου ελληνικού θεάτρου.

Λίγα λόγια για το έργο

IMG_6892 old 2

Καλοκαίρι. Απόγευμα. Ο Φώντας και ο Κόλλιας, φίλοι και κουνιάδοι, παίζουν τάβλι στην αυλή του σπιτιού τους και συζητούν ακατάπαυστα. Ονειρεύονται να πιάσουν την καλή. Καθηλωμένοι, πάνω σε μια ατέλειωτη παρτίδα, σκαρώνουν με το μυαλό τους όνειρα και κομπίνες, καταστρώνοντας το «μεγάλο κόλπο» που δεν θα έρθει ποτέ. Σε μια αέναη φυγή από την πραγματικότητα, διεκδικούν με αξιώσεις μια περίοπτη θέση στο βαθύ όνειρο του Νεοέλληνα να τη βγάλει καθαρή.

Πρωτοανεβασμένο το 1972 από τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης, «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη (σε συνεργασία με την Ελένη Χαβιαρά), με την ιδιότυπη γραφή του καθημερινού λόγου και τον αιχμηρό πολιτικό προβληματισμό, μέσα στην γλαφυρότητα της ελληνικής πραγματικότητας φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

IMG_7029 Old 2

Στην παράσταση του Δημήτρη Λάλου, το έργο επαναπροσδιορίζεται μέσα από μια θεατρική πρόταση που υπενθυμίζει ότι το πιο δυνατό στοιχείο ενός λαού είναι η νοοτροπία του. Αυτή που δεν γνωρίζει τάξεις και χρώμα. Αυτή που ενσωματώνει, αφομοιώνει και εξισώνει τα πάντα. Αυτή που καλείται, τελικά, να οικειοποιηθεί όποιος επιθυμεί να επιβιώσει.

Συντελεστές

Κείμενο: Δημήτρης Κεχαϊδης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Μιχάλης Σαπλαούρας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κρίστελ Καπερώνη

Φωτογραφίες-trailer: Kamvas production

Παίζουν: Σταύρος Καλλιγάς, Σαμουήλ Ακίνολα

IMG_7129 Old

Info

Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος (αυλή)

Σπύρου Πάτση & Μαραθωνομάχων 8,

Βοτανικός (έναντι Λεωφόρου Αθηνών)

Τηλέφωνο: 2104830330

Πρεμιέρα Σάββατο 30 Μαϊου 2015

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15 & Κυριακή στις 20.00

Είσοδος 12 ευρώ κανονικό & 8 ευρώ μειωμένο | Διάρκεια 75’