Εικαστικά Θέατρο

Τα Τετράδια του Δημήτρη Δημητριάδη σε κοινή θέα

Εικαστικές σημειώσεις του Δημήτρη Δημητριάδη, που – εδώ και είκοσι χρόνια- συμβαδίζουν με το συγγραφικό του έργο και αποτελούν μια εντυπωσιακά πλούσια ενασχόληση με το χρώμα και τις μορφές ως έκφραση και σκέψη,

παρουσιάζει από τις 6 Ιουνίου το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015.

Με την έκθεση, που έχει τον τίτλο «Δημήτρης Δημητριάδης. Τετράδια 1994 – 2014» το μουσείο μετατρέπεται σε αναγνωστήριο όπου εκατοντάδες τετράδια και χιλιάδες ιδιόχειρες σελίδες γεμάτες σχέδια, χρώματα, εικόνες, λέξεις, είναι στη διάθεση του θεατή να τις περιηγηθεί, να τις πάρει στα χέρια του, να τις ξεφυλλίσει, να τις διαβάσει με τα μάτια ή με το νου. Την έκθεση επιμελείται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.

1994_Dimitriadis_Tetradia_001 (3)

1994_Dimitriadis_Tetradia_001 (3)

Όπως αναφέρει ο Δημητριάδης υπό τον τίτλο Aνα –ζώ – γράφω – πύρωση:

«Το διάστημα ανάμεσα στην παύση της γραφής – κοπιαστική επανάπαυση και άκαρπη αγρανάπαυση– είναι ένα χρονικό χάσμα που πολύ δύσκολα βρίσκει συμπλήρωση. Το χέρι όμως αδημονεί, δεν ησυχάζει, βιώνει ένα κενό, μία αδράνεια τής ενέργειάς του, επιθυμεί να χειροδικήσει, να διαχειριστεί αυτήν την κένωση, να αναπληρώσει την πτώση τού πυρετού με μία άλλη υποτροπίασή του, με την αναζήτηση και εύρεση μίας ανάφλεξης άλλου είδους. Η μεγαλύτερη ανάφλεξη, μαζί με τις λέξεις, είναι οι νότες και τα χρώματα, η κλίμακα των μουσικών γραμμών και το φάσμα των χρωμάτων – χωρίς να θέλω να παραλείψω ή να υποτιμήσω το εύρος των αρχιτεκτονικών γραμμών και των γλυπτικών σχημάτων. Πρόκειται για έσωθεν καταναγκασμό που βρίσκει έτοιμο έδαφος για να καρπίσει, κι αυτός που είναι περισσότερο επικαρπωτής παρά ιδιοκτήτης τού εν λόγω εδάφους, δεν μπορεί παρά να αφεθεί στην διαχείριση τού εδάφους αυτού από τον, νεοεμφανισθέντα αλλά από πολλά χρόνια πριν αναμένοντα, διεκδικητή του.

1997_Dimitriadis_Tetradia_010 (5)

1997_Dimitriadis_Tetradia_010 (5)

Έτσι είχα αρχίσει, με την χρήση των χρωμάτων, σχολικά μολύβια και υδατοχρώματα. Συν τω χρόνω όμως αυτά ξεχάστηκαν, έδωσαν την θέση τους στο χέρι μου σε άλλα μολύβια, σε πλήκτρα, σε εγγραφές, σε εξαντλητικές ανασκαφές με τις λέξεις, με τούς θησαυρούς τους και τα όριά τους. Σε τέτοιες στιγμές οριακής εξάντλησης τού λόγου εμφανιζόταν, η παύση τής γραφής και η πτώση τού πυρετού της, και σχεδόν αταβιστικά η ανάδυση τού χρώματος που είχε τις ήπιες εκφορές της και τις καταιγιστικές εξάρσεις της, τις ανεξάντλητες επαναφορές της και τις ακραίες επιδόσεις της, κορυφώσεις, καταβυθίσεις, εκρήξεις και στύσεις, μία εκροή ανάλογη με εκείνη των λέξεων, με την ίδια ασύνορη φανέρωση τών κινήσεων τού μύθου και τού πόθου. Τώρα η γλώσσα μιλούσε με χρώματα, και έλεγε το αφανές και το ενδογενές, απλωμένη σε επιφάνειες από χαρτί οι οποίες γίνονταν τα επιφάνια μιάς άγνωστης ενδοχώρας. Αυτήν θα ξεφυλλίσει ο επισκέπτης τής έκθεσης, φυλλομετρώντας τα «Τετράδια» με την δική του αφή.»

1997_Dimitriadis_Tetradia_010 (8)

1997_Dimitriadis_Tetradia_010 (8)

Ντένης Ζαχαρόπουλος: Τα Τετράδια προσεγγίζουν μέσα από εμμονές, τον ορατό και αόρατο, το ρητό και άρρητο κόσμο του συγγραφέα.

«Σπάνια συγγραφείς διασώζουν τη σχεδιαστική χειρονομία τους από τη φετιχιστική μετατροπή της σε ζωγραφικό έργο», σημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, επιμελητής της έκθεσης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, «Ο Δημητριάδης, σε συνέχεια του Βικτώρ Ουγκώ, περιορίζει την εντυπωσιακά πλούσια ενασχόληση με το χρώμα και τις μορφές, στην καθαυτό έκφραση που ολοκληρώνει τη γραφή του χωρίς να την μετατρέπει σε εικαστικό αντικείμενο. Τα Τετράδια προσεγγίζουν μέσα από εμμονές, τον ορατό και αόρατο, το ρητό και άρρητο κόσμο του συγγραφέα. Στον περιορισμένο χωρικά και χρονικά τόπο όπου γράφει, προκειμένου να μη διακόψει τη συγκέντρωσή του, για να απελευθερώσει το λόγο από τη συνεχή ροή των λέξεων και το σώμα από τη συνεχή χρήση της αλφαβητικής γραφής, χρησιμοποιεί μολύβια και χρώματα ως συνέχεια της γραμμής και της χειρονομιας, ως νοητική άσκηση που συγκρατεί σχήματα κι εκφράσεις χωρίς να τα μεταθέσει στον κόσμο των εικόνων.

2012_Dimitriadis_Tetradia_045

2012_Dimitriadis_Tetradia_045

Στις σελίδες αυτές ο θεατής μπορεί ίσως να προσλάβει ένα μεγάλο μέρος της μοντέρνας τέχνης ως εικαστική αναφορά, Το συγγραφέα όμως αφορά όχι η αναπαράσταση της εικόνας αλλά η απελευθέρωση της γραφής. Ο Δημητριάδης στέκεται μόνος και εκκρεμής στο χώρο της εικαστικής πρακτικής. Όπως γράφει ο ίδιος: “Το διάστημα ανάμεσα στην παύση τής γραφής – κοπιαστική επανάπαυση και άκαρπη αγρανάπαυση– είναι ένα χρονικό χάσμα που πολύ δύσκολα βρίσκει συμπλήρωση.” Στην άσκηση αυτογνωσίας, ο συγγραφέας πειραματίζεται αλλά δεν διερευνά μιαν άλλη ιδιότητα. Η ίδια χειρονομία αναπτύσσει τη γραφή και στέκεται σε ένα βλέμμα, με εμμονή.

Είκοσι συνεχή χρόνια ο Δημητριάδης περιεργάζεται το όριο μιας πράξης που αδιαφορεί παντελώς να μετατρέψει το υποκείμενο σε αντικείμενο, την ιδιωτική γλώσσα σε κωδικοποίηση. Οι σελίδες αυτές δεν ανάγονται σε κανέναν κώδικα ανάγνωσης. Δε συνιστούν ούτε τον μυστικό κήπο, ούτε την αισθητική του συγγραφέα. Αντίθετα, αναπαράγονται σαν τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν πεισματικά εκεί που δεν τα σπέρνεις. Ανείπωτη είναι η έκπληξη μπρος στα χρώματα που ξεπετιόνται τυχαία κι αναπάντεχα, ενώ παράλληλα θεσπίζουν μιαν απροσδόκητη νομοτέλεια, πέρα από όποια θέση ούτε άρνηση. Η έκθεση των Τετραδίων, μετατρέπει το μουσείο σε αχανές αναγνωστήριο θέτονας εκατοντάδες τετράδια και χιλιάδες ιδιόχειρες σελίδες στη διάθεση του θεατή, να τις αγγίξει με τα μάτια ή με το χέρι, με τις αισθήσεις ή με το νου. Αυτό το άγγιγμα είναι το καθαυτό γεγονός της έκθεσης.»

2014_Dimitriadis_Tetradia_064

2014_Dimitriadis_Tetradia_064

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται οι εκδηλώσεις:

Μια σειρά συναντήσεις με το συγγραφέα και με φίλους ή ειδικούς του έργου του θα εμπλουτίσουν το λόγο και την πολυδιάστατη αυτή προσέγγιση ανάμεσα στο λόγο και την εικόνα, τις λέξεις και τα χρώματα.

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου, στις 20:00 θα παρουσιαστεί το έργο Λυκάων σε μορφή αναλογίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, με τη συμμετοχή του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και του ηθοποιού Ορέστη Καρύδα.

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 20:00 ο Δημήτρης Δημητριάδης θα συνομιλήσει με φίλους για το έργο του.

2014_Dimitriadis_Tetradia_064 (22)

2014_Dimitriadis_Tetradia_064 (22)

Info

Διάρκεια : 6 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2015

Εγκαίνια : Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015, 12:00

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο

T: 210 3215717

Πρώτη ανάρτηση 25 Μαϊου 2015 20:50