Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Τα κουμπιά γίνανε παπούτσια»

«Ο Πόλεμος των Παπουτσιών μιλάει για την ανάγκη του ανθρώπου να πολεμά συνεχώς, χωρίς να μαθαίνει από τα λάθη του. Και μιλάει βέβαια και για την αδυναμία μας να διαχειριστούμε τα αποτελέσματα του-όποιου- πολέμου»

λέει για την παράσταση «O πόλεμος των παπουτσιών», που ανεβαίνει από την Θεατρική ομάδα της Artibus, του Δήμου Υμηττού, στο Εφηβικό Φεστιβάλ της Στέγης (21-24 Απριλίου), ο  Βαγγέλης Κυριακού που από κοινού με την Άρτεμη Μάνου και την ομάδα, έχουν την σκηνοθεσία.
«Μεταφέραμε τον Πόλεμο των Κουμπιών του Λουί Περγκώ σε ένα ελληνικό νησί του σήμερα, τα κουμπιά μοιραία γίνανε παπούτσια, η διαμάχη μια πλατεία, το μόνο επίπεδο μέρος ενός βραχώδους νησιού. Και κάπου εκεί, μία φήμη για μετανάστες (πρόσφυγες διορθώνουν τα παιδιά), που μεταφέρονται στο νησί αλλάζει τις ισορροπίες και φέρνει στην επιφάνεια συμπεριφορές και απόψεις ακραίες , συγκρούσεις που υπέβοσκαν,  αλλά και κάποια μυστικά όχι και τόσο καλά κρυμμένα τελικά.

Στηριγμένος κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε κείμενα από τα παιδιά της ομάδας, κείμενα που μας εξέπληξαν με την ευστοχία και την ευαισθησία τους, ο Πόλεμος των Παπουτσιών μιλάει για την ανάγκη του ανθρώπου να πολεμά συνεχώς, χωρίς να μαθαίνει από τα λάθη του. Και μιλάει βέβαια και για την αδυναμία μας να διαχειριστούμε τα αποτελέσματα του-όποιου- πολέμου».

Βαγγέλης Κυριακού

 

ΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠ

 

Ταυτότητα

Ερμηνεύουν:

Γιάννης   Γαρουφάλης, Ξένια Γεωργίου, Πάνος Δήμας,

Φωτεινή Καρακά,

Γιάννης Κουλέτας,

Μαρία  Κουρλή,

Δέσποινα Μάνου,

Ελπίδα  Μαρκάκη,

Χρυσάνθη Μαρκάκη,

Χρήστος  Μαρκόπουλος,

Μυρτώ Παλάντζα,

Άρτεμις  Παπαπαναγιώτου,

Αναστασία Παπατριανταφύλλου, Κατερίνα Τάτση

Θανάσης Τριαντόπουλος,

Δήμητρα  Τσιαμούλη,

Μιχάλης  Φωκάς,

 

Υπεύθυνη Artibus : Άννα Λαμπροπούλου

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Άρτεμις Μάνου, Βαγγέλης Κυριακού και η ομάδα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Κουμπαρούλη

Χορογραφία: Μελίνα Χρονοπούλου

*Το κείμενο που ακούγεται στο τέλος της παράστασης αποτελεί απόσπασμα από το «Βιβλίο της ανησυχίας» του Μπερνάντο Σοάρες (Φερνάντο Πεσσόα).