Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Στο “Σπίτι” συναντήθηκαν με έναν μαγικό τρόπο τα πατρικά σπίτια όλων μας”

“Σπίτι”, μια ιστορία για τους ανθρώπους της γενιάς μας, κλεισμένη καλά στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού”, χαρακτηρίζει στο artplay.gr η Ελεάνα Τσίχλη το έργο του Χαράλαμπου Γιάννου που σκηνοθετεί στην Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. «Με την επιστροφή του για χρόνια απόντα μεγάλου γιου, μια τετραμελής οικογένεια συναντιέται μετά από χρόνια “εν πλήρη συνθέσει” στο πατρικό σπίτι, όμως η συνύπαρξη δεν είναι πια αυτονόητη και απλή υπόθεση», προσθέτει. «Αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας πια, ο πέμπτος “συγγενής” θα λέγαμε είναι η τηλεόραση, η οποία μονίμως αναμμένη ντοπάρει με δόσεις “επίπλαστης ευτυχίας” τον καθημερινό βίο τους, αποτελεί την ψεύτικη διέξοδο από την αποπνικτική πραγματικότητα και τους υπνωτίζει στη λογική του “όλα καλά θα πάνε”.

Στο “Σπίτι”  του Χαράλαμπου Γιάννου συναντήθηκαν με έναν μαγικό τρόπο τα πατρικά σπίτια όλων μας, αφού από την αρχή το έργο μας ενέπνευσε – κατά κοινή ομολογία- οικειότητα. Όλα κάτι μας θύμιζαν από τον δικό μας οικογενειακό μικρόκοσμο και να που αυτοί οι μικρόκοσμοι άρχισαν να συγκλίνουν. Μοιραστήκαμε ιστορίες οικογενειακής ιδιωτικότητας, ευτράπελα και δυνατές ανομολόγητες στιγμές της οικογενειακής ζωής.

Αυτό το τόσο ατόφιο υλικό αποτέλεσε και την πρώτη ύλη για την παράσταση. Από εκεί και πέρα είχαμε στη διάθεση μας 25 πρόβες να δουλέψουμε με ρυθμούς πυρετώδεις για να παρουσιάσουμε το “Σπίτι” στους θεατές!!

Κι όλοι ήταν εκεί παρόντες προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό τους για αυτό το σκοπό. Ο συγγραφέας, οι ηθοποιοί, η ομάδα των συντελεστών, οι υπάλληλοι του Εθνικού Θεάτρου ήταν όλοι συνδημιουργοί αυτής της παράστασης.

Με έκαναν όλοι τους να θυμηθώ πως, όπως στα παραμύθια, έτσι και στο θέατρο άμα πιστέψεις, όλα είναι εφικτά!”

Ελεάνα Τσίχλη

Επόμενες  3 παραστάσεις: Σάββατο 22/4, Τετάρτη 26/4  και Σάββατο  29/4

 

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία

Ελεάνα Τσίχλη

Σκηνικά – Κοστούμια

Τίνα Τζόκα

Μουσική – Sound design

Γεωργία Καρύδη

Κίνηση

Νατάσσα Σαραντοπούλου

Φωτισμοί

Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη

Αντριάνα Ανδρέοβιτς

Βοηθός σκηνογράφου

Νάσια Πλέτση

Παίζουν οι ηθοποιοί : Στέλλα Βογιατζάκη, Λευτέρης Βασιλάκης, Έλενα Μαρσίδου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Φώτης Λαζάρου

Φωτογραφίες : Χριστίνα Μπρατούσκα