Θέατρο

Στο ΥΠΠΟ το Θεατρικό Μουσείο και τα χρέη του

Περίπου 600.000 ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Πολιτισμού για το Θεατρικό Μουσείο, ενώ μερίμνησε να υπάρξει καθαριότητα στους χώρους του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα στην εφημερίδα ΑΥΓΗ.

Αυτό προέκυψε από την απάντηση στη Μάνια Παπαδημητρίου της υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε την κατάσταση που αντίκρισε όταν επισκέφθηκε το κλειστό Θεατρικό Μουσείο μετά την κλοπή που έγινε. Μετέφερε δε την ενημέρωση του Κώστα Γεωργουσόπουλου ότι χρειάζονται 750.000 ευρώ για να σωθεί το Μουσείο.

Η υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε πως “το πρώτο βήμα είναι πώς θα λύσουμε το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο” και ανακοίνωσε ότι προ τεσσάρων ημερών υπήρξε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Θεατρικού Μουσείου και της εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, στην οποία πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο τη σταδιακή εξόφληση των οφειλών προς το ΙΚΑ και την άμεση εξόφληση των οφειλών προς τον ΟΑΕΔ και την εφορία. Το συνολικό κόστος είναι 500.000 ευρώ. Έτσι το Θεατρικό Μουσείο θα έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άλλα 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο προτείνει να μεταβιβαστούν στο Ελληνικό Δημόσιο κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το σύνολο των συλλογών του Μουσείου, τα εκθέματα, η βιβλιοθήκη και το πολύτιμο αρχειακό υλικό. Την επόμενη εβδομάδα συνεργείο του Δήμου Αθηναίων θα κάνει τρίτη απεντόμωση και αποψίλωση του τάπητα.

“Το Θεατρικό Μουσείο, όπως και οι θεατρικές επιχορηγήσεις, έπρεπε να είναι θεσμοθετημένα, έπρεπε να έχουν κωδικό. Ήταν κάτι που το ζητούσαμε και το ζητάμε ακόμα συνεχώς. Όμως δεν έγινε ποτέ. Έτσι, όταν τελείωσαν τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ, σταμάτησαν να επιχορηγούνται και βρεθήκαμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα”, σημείωσε η Μ. Παπαδημητρίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από την εφημερίδα ΑΥΓΗ, Κώστας Πουλακίδας