Θέατρο

Στη σκηνή τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη

Τον απελέκητο, τραχύ, αλλά ευθύ και ουσιαστικό λόγο του Μακρυγιάννη, όπως τον κατέγραψε ο ίδιος ο στρατηγός στα Απομνημονεύματα του θα αποδώσει στη σκηνή ο Θανάσης Σαράντος.

Η παράσταση, που έχει πολλά μηνύματα για το σήμερα και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, θα δοθεί στις 13 Αυγούστου, στο Κροκύλειο Φωκίδος, γενέτειρα του Μακρυγιάννη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατό του.

 

 

«Ο Μακρυγιάννης ήταν αγράμματος. Μολονότι έφτασε ως το βαθμό του στρατηγού, δε βαστούσε από τζάκι. Ήτανε παιδί μιας φτωχής οικογένειας τσομπάνηδων και γεωργών της Ρούμελης…». Από την ώρα της γέννας του, που κι αυτή υπήρξε πολυτάραχη, δεν έπαψε στιγμή να αγωνίζεται να ζήσει στη φτωχή γωνιά της πατρίδας που του έτυχε να γεννηθεί. Κι όμως, αυτή τη γωνιά – κι αυτή την πατρίδα – θα την αγαπήσει βαθιά. Και θα τάξει σκοπό της ζωής του να την ελευθερώσει. Με ενθουσιασμό στην αρχή, με πείσμα, με θυμό και πόνο ψυχής στη συνέχεια καθώς έβλεπε συντρόφους του να παρασύρονται στην άλογη βιαιότητα, στην αρπαγή και το πλιάτσικο. Με οργή κατόπιν, απέναντι στους νέους κατακτητές – τους Βαυαρούς – που ήρθαν απρόσκλητοι κυβερνήτες του πολύπαθου ελληνικού κράτους. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν πριν λίγο με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Με πίκρα τέλος, ζώντας την άκρα αχαριστία – τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα θα είναι μια καταδίκη «εις θάνατον» και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν σιγά σιγά στον τάφο στα 67 του χρόνια. Κι όμως, ως το τέλος η αλήθεια θα κοχλάζει μέσα του. Αυτή τη συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του θα θελήσει αυτός, ο αγράμματος, να ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει. Νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό αυτό κομμάτι της ιστορίας – αφού ιστορία είναι ο ίδιος – στις γενιές που έρχονται: «Ένα πράμα μόνο με παρακίνησε κι εμένα να γράψω: ότι τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι…».

Την παράσταση διοργανώνει ο Δήμος Δωρίδας.

 

TAYTOTHTA

Σκηνοθεσία-ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική σύνθεση: Τζιχαν Τούρκογλου

Μουσικοί επί σκηνής: Τζιχάν Τούρκογλου (ταμπουράς, κρητική λύρα), Ιωάννης Μουτσάκης (κρουστά),

Info

Δημοτικό Σχολείο Κροκυλείου

Κροκύλειο Φωκίδος

13 Αυγούστου 2014

στις 21:00