Θέατρο

«Στη Νεκρά» από την Ομάδα Πλάνη

Ανεργία, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, φόβος, κατάθλιψη, νευρώσεις, περιθωριοποίηση, μετανάστευση, ρατσισμός είναι οι λέξεις-κλειδιά μιας κωμικοτραγικής παράστασης που παρουσιάζει με βιτριολικό χιούμορ τη ζωή μας σήμερα, μια ζωή που προς το παρόν έχουμε όλοι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βάλει «στη νεκρά».

Το τρομακτικά επίκαιρο σπονδυλωτό έργο του Ρεμί ντε Βος «Στη Νεκρά» που γράφτηκε το 1994 και με προφητικό τρόπο καταδεικνύει τη θέση μας στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα και το θαυμαστό ευρωπαϊκό σύμπαν, επανέρχεται από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και για δεύτερη σεζόν στο θέατρο τσέπης Μικρή Πλάνη, Δικαιάρχου 106-108, στο Παγκράτι, κάθε Σάββατο και Κυριακή σε μετάφραση Άννας Ετιαρίδου και σκηνοθεσία Κώστα Δελακούρα.

Είναι άραγε η εργασιακή μας πραγματικότητα η μόνη δυνατή πραγματικότητα; Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε; Έχετε δουλειά; Ψάχνετε δουλειά; Βρήκατε δουλειά; Ψάξατε καλά; Ψάξατε παντού; Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή! Δουλειά να’ ναι και ό,τι να ‘ναι! Δουλειά να ‘ναι κι όπου να ‘ναι!

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γάλλος συγγραφέας Ρεμί Ντε Βος (Rémi de Vos) γεννήθηκε στη Δουνκέρκη το 1963. Το 1981 εγκατέλειψε τις σπουδές του για να εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου, μέχρι το 1993, επιβίωσε κάνοντας διάφορα επαγγέλματα: οδηγός ασθενοφόρου, νυχτοφύλακας, εργάτης μεταλλείων, μεταφορέας. Το 1993 άρχισε να γράφει. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από την Αλγερία μέχρι τη Νέα Υόρκη, την Παραγουάη και το Βιετνάμ, συχνά με υποτροφίες για τη συγγραφή θεατρικών έργων. Μεταξύ των γνωστότερων έργων του, συγκαταλέγονται τα: “Débrayage”, “Conviction Intime”, “La Camoufle”, “Jusqu’ a ce que la Mort nous Separe”, “Occident”, “Sexteit”, “Beytrouth Hotel” και “Alpenstock”. Εκτός από τη Γαλλία, έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μόντρεαλ, στο Μιλάνο, στο Μπουένος Άιρες, στη Λίμα, στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη, και αλλού, και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 15 γλώσσες. Διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Θεάτρου Ensatt στη Λυόν.

14627761_10209112563804457_438646257_n

Λίγα λόγια για την «Πλάνη»

H Ομάδα Πλάνη σχηματίστηκε από τον Κώστα Δελακούρα και την Άννα Ετιαρίδου το 1996 κι “από τότε δεν έχουμε σταματήσει να είμαστε σε πρόβες εν όψει πάντα μιας καινούριας παράστασης”, όπως γράφουν οι ίδιοι στο artplay.gr

“Ο δάσκαλός μας στη σχολή “Ράμπα”, ο Βίκτωρ Παγουλάτος ήταν αυτός που μας προέτρεψε να ακολουθήσουμε το δρόμο της Θεατρικής ομάδας – παρόλο που τότε δεν ήταν καθόλου “της μόδας” – πείθοντάς μας ότι αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να μάθουμε θέατρο, να είμαστε δημιουργικοί και τίμιοι απέναντι στην Τέχνη μας και να μην αναγκαστούμε ποτέ να κάνουμε “έκπτωση” στη δουλειά μας. Όταν λοιπόν ξεκινήσαμε το 1996, υπήρχε ένα πολύ ισχυρό ιδεολογικό υπόβαθρο, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα. Όντας λοιπόν σε ομάδα στην οποία για χρόνια έμπαιναν κι έβγαιναν νέα μέλη, “αναγκαστήκαμε” να γίνουμε και συγγραφείς και σκηνοθέτες και διασκευαστές και μεταφραστές. Είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που αποκομίσαμε όλα αυτά τα, γεμάτα περιπέτειες, χρόνια.

Κάπως έτσι ανακαλύψαμε το Bar Theatre (μία ονομασία που μας ήρθε ένα απόγευμα στην πρόβα) και που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι με τον τρόπο που το κάναμε εμείς δεν το είδαμε ούτε στα μπαρ του Εξωτερικού. Γράφαμε μόνοι μας τα έργα, μιας και δεν υπήρχαν κείμενα θεατρικά γραμμένα για το χώρο ενός μπαρ. Τη μεγαλύτερη επιτυχία την είχε η παράσταση “Μια μπύρα με το Χένρυ…” με κείμενα από διηγήματα του Τσαρλς Μπουκόφσκι δραματοποιημένα και διασκευασμένα για να παιχτούν μέσα στο φυσικό Μπουκοφσκικό χώρο, το μπαρ.

Κάποια στιγμή νιώσαμε ότι έκλεισε μέσα μας το κεφάλαιο Bar Theatre και ξαναστραφήκαμε στο κλασικό θέατρο. Έκτοτε, ανεβάζουμε όποιο έργο μιλάει στην ψυχή μας τη δεδομένη στιγμή, ανεξαρτήτως είδους.

Το 2004 – αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες – ανοίξαμε το Θεατρικό Εργαστήρι “Περιπλάνηση” και αρχίσαμε να διδάσκουμε θέατρο σε ανθρώπους που ήθελαν να ασχοληθούν με την Υποκριτική σαν χόμπι. Η κάθε χρονιά καταλήγει και σε μια παράσταση που ανεβαίνει κάθε καλοκαίρι στο “Μικρό Φεστιβάλ της Περιπλάνησης” .

14625229_10209112585525000_854826604_n

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Rémi de Vos

Μετάφραση: Άννα Ετιαρίδου

Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας

Ερμηνεύουν: Άννα Ετιαρίδου, Κώστας Δελακούρας, Ιουλία Σταμούλη, Σάντρα Ααρών

Φωτογραφίες: Χρήστος Καραπιπέρης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.30.

Διάρκεια: 110’ (με διάλειμμα)

Είσοδος: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ανέργων).

Μικρή Πλάνη

Δικαιάρχου 106-108, Παγκράτι

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 7019616