Θέατρο

Σπουδαίοι σκηνοθέτες βραβεύουν το “Γιοι και Κόρες”

Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που διαδραματίζονται παράλληλα με την επίσημη καταγραφή και ο τρόπος αφήγησής τους συνεχίζουν πάντα να ενδιαφέρουν και να συγκινούν. Η παράσταση “Γιοί και Κόρες”

που συζητήθηκε από κοινού και κριτικούς όταν ανέβηκε πριν δυο χρόνια από την ομάδα Sforaris σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, βραβεύτηκε με μια σημαντική διάκριση στο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ του Μιλάνου “International Award Theatre Nude Teresa Pomodoro, που είναι διαγωνιστικό, διαρκεί όλο τον χρόνο και τα αποτελέσματα βγήκαν την περασμένη Πέμπτη.

Το βραβείο απονέμεται την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. Την δε κριτική επιτροπή αποτελούν σπουδαίοι άνθρωποι του θεάτρου και σκηνοθέτες όπως οι Ευγένιο Μπάρμπα, Λεβ Ντοντίν, Πέτερ Στάιν, Τζόναθαν Μιλς, Έντζο Μοσκάτο και Λουίς Πασκάλ.

Η παράσταση βασίζεται στο υλικό 80 συνεντεύξεων που πήραν πέντε νέοι ηθοποιοί από νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες δηλαδή, από όλη την Ελλάδα, στους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους.
Οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές των ιστοριών θυμήθηκαν πως υπήρξαν πρωταθλητές κολύμβησης, δήμαρχοι, χορευτές tango στην Κοζάνη του Μεσοπολέμου, ράφτρες της οικογένειας του Κεμάλ, ερωτευμένοι, δολοφόνοι, δίγαμοι, κατά συρροή αρραβωνιαστικοί, πλούσιοι έμποροι του Βελιγραδίου, ενώ μια κυρία έγινε δασκάλα γιόγκα αμέσως μετά την απελευθέρωσή της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν με φόντο την επίσημα καταγεγραμμένη ιστορία και μεταφέρονται στη σκηνή με τον κάθε ηθοποιό να ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστή με τον οποίο συνομίλησε. Οι ιστορίες αυτές εκτείνονται χρονικά από το 1940 και την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έως το Ευρωμπάσκετ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004.

Μ.Ζ