Θέατρο

Συνομιλώντας με την Έντα

Το θεατρικό έργο Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν γίνεται αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση με τη συμμετοχή ομιλητών από τους χώρους των επιστημών και της τέχνης, ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και το εξωτερικού, καθώς βέβαια και του ίδιου του κοινού.

Η συζήτηση πραγματοποιείται την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, στις 7μμ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, υπό την αιγίδα της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Με αφορμή τα σύγχρονα αλλά και διαχρονικά ζητήματα που θίγονται στο κείμενο του Ίψεν, ζητήματα υπαρξιακά αλλά και κοινωνικοπολιτικά, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς κάποιοι ειδικοί από τους χώρους της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας και της τέχνης κατανοούν και ερμηνεύουν φλέγοντα θέματα του έργου που συνδέουν δυναμικά τους χαρακτήρες του Ίψεν με το «σήμερα».

Πώς συνομιλεί η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα με τον κόσμο του έργου; Θυμίζουν άραγε τα πρόσωπα του έργου τη συμπεριφορά και την ψυχολογία ανθρώπων που γνωρίζουμε; Μήπως η επανάληψη της ιστορίας δημιουργεί ένα μηχανισμό που καθορίζει τη μοίρα και τις επιλογές μας; Υπάρχουν τελικά περιθώρια ελευθερίας για τον άνθρωπο; Και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Η ανοιχτή αυτή στο κοινό συζήτηση αποτελεί μία ακόμα παράλληλη εκδήλωση του θεατρικού πρότζεκτ Έντα Γκάμπλερ της blindspot theatre group, οι παραστάσεις του οποίου αρχίζουν στις 22 Δεκεμβρίου στη Στέγη.

Συντονισμός:
Σάββας Πατσαλίδης: Κριτικός θεάτρου και καθηγητής Θεατρολογίας στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ομιλητές:
Ellen Rees: Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Σπουδών Henrik Ibsen, Πανεπιστήμιο του Όσλο
Peer Perez Øian: Σκηνοθέτης – βραβευμένος για την ανατρεπτική Έντα Γκάμπλερ που ανέβασε στη Νορβηγία
Michael Goldman: Επίτιμος καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας, Πανεπιστήμιο του Princeton – το βιβλίο του “Ibsen: The Dramaturgy of Fear” κέρδισε το George Jean Nathan Award for dramatic criticism
Ευτυχία Καλλιτεράκη: Ψυχαναλύτρια – Ψυχοθεραπεύτρια
Γιάννης Μόσχος: Σκηνοθέτης και θεωρητικός

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει 1 ώρα πριν από την εκδήλωση. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.