Θέατρο

Συλλογή χρημάτων για την επαναλειτουργία του BAC μετά τη φωτιά

Μεγάλο μέρος του δημοφιλούς κέντρου τεχνών Battersea Art Centre, του γνωστού και αγαπημένου ΒAC, στο νότιο Λονδίνο, καταστράφηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Το BAC είχε εξελιχθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σε χώρο προώθησης των τεχνών και κυρίως του θεάτρου. Μετά από αρκετές ώρες μάχης με τις φλόγες, με δώδεκα πυροσβεστικά οχήματα και 80 πυροσβέστες επί το έργω, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Εργαζόμενοι και επισκέπτες διασώθηκαν. Το 30% του ισογείου και του πρώτου ορόφου, καθώς και η οροφή του κτιρίου καταστράφηκαν.
Καλλιτέχνες και φίλοι του θεάτρου δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φωτογραφίες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.

Η ομάδα Gecko που παρουσίαζε από τις 4 Μαρτίου στην κεντρική αίθουσα του θεάτρου BAC την παράσταση Missing, αναγκάστηκε να ακυρώσει τις παραστάσεις της. Οι συντελεστές της Gecko δούλευαν τα τελευταία πέντε χρόνια για τη δημιουργία αυτής της παράστασης, κατασκευή σκηνικών, αντικειμένων και κουστουμιών που καταστράφηκαν πλήρως από την πυρκαγιά.

Tο BAC είναι ένας ιστορικός χώρος. Ένας πολυχώρος που προώθησε το έργο πολλών ανεξάρτητων παραγωγών, έδωσε βήμα σε νέους καλλιτέχνες και δημιούργησε καινοτόμα καλλιτεχνικά προγράμματα. Οι άνθρωποι του θεάτρου αγαπούν και ξεχωρίζουν το BAC, ανάμεσα στους δεκάδες άλλους χώρους του Λονδίνου, μιας και πάντα υποστήριζε παραστάσεις και θεατρικές ομάδες με έναν ουσιαστικό τρόπο. Υποστήριζε επίσης τα Scratch, αποσπάσματα από παραστάσεις που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και παρουσιάζονται στο κοινό δοκιμαστικά με σκοπό την βελτίωση τους και την ανάπτυξη ολοκληρωμένης παράστασης. Οι βραδιές Scratch που διοργάνωνει το BAC έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει τις πιο καινοτόμες ομάδες του Αγγλικού θεάτρου αλλά και σημαντικούς νέους δημιουργούς.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το BAC, ήταν κάποτε το δημαρχείο του Battersea, και χτίστηκε το 1893. Το 1965 λόγω συγχωνεύσεως του δημοτικού διαμερίσματος Battersea, αποφασίστηκε η κατεδάφιση του κτιρίου. Έπειτα από την διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής η απόφαση αυτή ακυρώθηκε. Το 1979 το κτίριο άρχισε να λειτουργεί ως κέντρο τεχνών και με το πέρασμα του χρόνου μετονομάστηκε σε BAC, Battersea Art Centre.

Από το 2007 ξεκίνησε μέσα από κρατικές και ιδιωτικές χορηγίες η ανακαίνιση του χώρου. Διάφορες σημαντικές εργασίες είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Όπως η κατασκευή 6 δωματίων, με μπάνια και κουζίνες, για την φιλοξενία καλλιτεχνών. Άνοιγμα νέου καφέ και διαμόρφωση του κεντρικού καφέ και του μπαρ του κτιρίου. Ανακαίνιση των φουαγέ, ασανσέρ, γραφείων και αιθουσών συναντήσεων κ.ά. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των ανακαινισμένων χώρων καταστράφηκε καθώς επίσης και η κεντρική σκηνή του θεάτρου. Κάποιες από τις τρέχουσες παραγωγές του BAC συνεχίστηκαν το Σάββατο 14 Μαρτίου στις μικρότερες αίθουσες που διασώθηκαν. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο θέατρο για να δηλώσει την συμπαράσταση του.

Ήδη έχουν οργανωθεί προσπάθειες χρηματοδότησης και καμπάνιες συλλογής χρημάτων και χορηγιών για την ανακατασκευή του κτιρίου. Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αλλά και οι θεατρόφιλοι και φιλότεχνοι μέσα από το διαδίκτυο προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ώστε να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα χρήματα γίνεται.

Λινκ για χορηγίες
https://www.nationalfundingscheme.org/BAC012#.VQTA3o7kc1n

 

bac2

Ανταπόκριση από  Λονδίνο: Ειρήνη Δερμιτζάκη