Θέατρο

Πρόβλημα με τις πληρωμές στο ΚΘΒΕ διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Οξύ οικονομικό πρόβλημα στο ΚΘΒΕ με τις πληρωμές των εργαζομένων», διαπιστώνει η ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ενημέρωση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Βούρο.

Η ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Έπειτα από ενημέρωση που είχαν μέλη της ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρου, είναι ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και καίρια κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα όλη η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα να ορθοποδήσει και να ανθίσει, προσπάθεια  που έχει αποτυπωθεί στην αύξηση των εισιτηρίων, την αισθητή μείωση των χρεών αλλά και το καλό εργασιακό κλίμα που έχει επιτευχθεί

Την θετική αυτή πορεία έρχεται να ανακόψει η αρτηριοσκληρωτική, γραφειοκρατική πρακτική της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.  Παρότι εγκρίθηκε το ποσό των 330.000 ευρώ που καλύπτει τους μισθούς των εργαζομένων, η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους  πάγωσε από το σύστημα ΔΙΑΣ που κατακρατεί τα χρήματα σε λογαριασμό μέχρι να συμπληρωθούν και τα ποσά για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ΚΘΒΕ απέναντι στο κράτος, οι οποίες δεν καλύπτονται επειδή το κράτος δεν είναι συνεπές στις δικές του υποχρεώσεις του!

Το ΚΘΒΕ είναι ένας οργανισμός που επιχορηγείται από το κράτος, αλλά τα χρήματα της επιχορήγησης εκταμιεύονται και καταβάλλονται αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με τον προγραμματισμό και τις δράσεις του οργανισμού. Επιπλέον, υπάρχει ένα ποσό της τάξεως των 850.000 ευρώ από επιστροφή του ΦΠΑ που δεν έχει εδώ και καιρό καταβληθεί. Είναι, λοιπόν, αδύνατο για τη διοίκηση του οργανισμού να τροφοδοτήσει τον λογαριασμό με τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζονται για να ξεκλειδωθούν τα ποσά των μισθών αν δεν λάβει πρώτα τα αντίστοιχα ποσά από τις επιχορηγήσεις και την επιστροφή ΦΠΑ.

Στις δυσμενείς αυτές οικονομικές συνθήκες έρχεται να προστεθεί και το χρόνιο πρόβλημα χρέους του ΚΘΒΕ, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της Όπερας της Θεσσαλονίκης, της οποίας το χρέος επωμίστηκε. Αν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα με κάποιον τρόπο το ΚΘΒΕ θα βρίσκεται διαρκώς σε οικονομική ομηρία μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό της επιχορήγησής του εξυπηρετεί το ύψους 5.000.000 χρέος του.

Χρειάζεται, λοιπόν, μια γενναία πολιτική βούληση για να αρθούν τα εμπόδια και να μπορέσουν άμεσα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ. Από την άλλη χρειάζεται μια συνολικότερη ρύθμιση ώστε να μπορέσει το ΚΘΒΕ να απαγκιστρωθεί από τη μέγγενη του χρέους του για να συνεχίσει την μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα πορεία του.

Η ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες που θα πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει τους πολιτιστικούς φορείς της χώρας και όχι να τους αφήνει να φυτοζωούν και να οδηγούνται σε αργό θάνατο.

ΕΕΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ