Θέατρο

Προμηθέας: Ένας κόσμος αρχέγονος, φτιαγμένος από φίλους. Γράφει η Αναστασία Ρεβή

Είχα τη χαρά να δω την γενική δοκιμή του Προμηθέα Δεσμώτη με τον Τάσο Νούσια στον ομώνυμο ρόλο σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίπογλου. Ηταν η προηγούμενη βραδιά πριν ξεκινήσουν για Δωδώνη όπου και παρουσιάστηκε η παράσταση στο φυσικό φώς .

Έμαθα ότι ήταν μια εμπειρία σχεδόν μυστικιστική, έτσι όπως αξίζει σε μια τέτοια συνάντηση της Αισχύλειας τραγωδίας με την Δωδώνη και μάλιστα με την συγκεκριμένη καλλιτεχνική πρόταση.

Συγκινήθηκα βλέποντας τους αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες χρόνων να έχουν δημιουργήσει μια τόσο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αρχετυπική και ταυτόχρονα σύγχρονη, με δυνατή σκηνοθετική πρόταση που ανάγει την ψυχή τόσο στα μεγάλα όσο και στα ανθρώπινα και με ερμηνείες εξαιρετικές . Με τον Τάσο γνωριζόμαστε από παιδιά μια και σπουδάζαμε μαζί στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Συνεργαστήκαμε στα νεανικά μας χρόνια στην παράσταση «Πέντε Σιωπές» της Σίλα Στήβενσον που σκηνοθέτησα πριν χρόνια στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Σοφούλη και επίσης στην παράσταση «Όταν ξυπνούν οι Αμαζόνες» βασισμένη στο θεατρικό έργο Πενθεσίλεια του Κλάιστ που παρουσιάστηκε στο θέατρο ΑΛΩΝΙ στο Πήλιο. Αγαπημένες παραστάσεις, αγαπημένες αναμνήσεις. Και άλλες τόσες μαζί , μπλεγμένες με χρόνια ανέμελα, με γέλια, ξενύχτια , ταξίδια, θέατρο, την συνάντηση του με την σύντροφο της ζωής του, την καλή μου φίλη και συνεργάτιδα Marlene Kaminsky, τα βαφτίσια της κόρης τους Ιωάννας, και τις ολονύχτιες κουβέντες μας με συνοδεία κρασιού και Παρθενώνα, κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα.

Είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός με δύναμη ψυχής και με άψογη θεατρική τεχνική που χαίρομαι να βλέπω. Είναι πραγματικά όμορφο να ανακαλύπτουμε διαρκώς τις αξίες των φίλων μας μεγαλώνοντας μαζί. Έτσι αισθάνθηκα βλέποντας τον Προμηθέα, ότι πρόκειται για παράσταση αξιών. Ένας άλλος κόσμος, αρχέγονος, με θεούς και επαναστάτες και κόρες του ωκεανού πολύ πριν την ύπαρξη μας, ξεδιπλώνεται μέσα από τον καταπληκτικό χορό και όλους τους συντελεστές.

Τον Κώστα τον Φιλίπογλου τον γνωρίζω και τον εκτιμώ ιδιαίτερα από το Λονδίνο μέσα από τις παραστάσεις της Complicite, όμως δεν είχε τύχει να δώ σκηνοθεσία του. Πραγματικά εξαιρετική η ματιά του. Οσο για την Marlene Kaminsky, πρωταγωνίστρια μου στην ΜΗΔΕΙΑ και στο VELVET SCRATCH πάντα με εκπλήσσει ευχάριστα να τη βλέπω σε άλλες δουλειές όπως και αυτή τη φορά με την διαφορετική τρελή, αθώα Ιώ αυτού του Προμηθέα. Τόσο η ερμηνευτική όσο και η εικαστική, κινησιολογική και μουσική ταυτότητα της παράστασης είναι υψηλής αισθητικής και ανάγει την ψυχή. Προμηθέας, ένα κείμενο ύμνος στην ανθρώπινη φύση, ένα μανιφέστο της επανάστασης , μία ωδή στο σύμπαν!

Αναστασία Ρεβή