Θέατρο

“..Πώς σκύβοντας ατένιζα ουρανό, αυτό δεν θα τ’ αγγίξετε”

Η παράσταση “Από πρώτο χέρι”, που ταξίδεψε από το “Μικρό Θέατρο Αγρινίου”, θριάμβευεσε στην Αθήνα, συγκίνησε και ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 11 Μαρτίου στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, μια πόλη που

έμεινε στην ιστορία για τους αγώνες των καπνεργατών.

Τρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη. Γυρίζοντας στη ρίζα της πόλης και της φύσης τους, αναζητούν να θυμηθούν και να εμπνευστούν από το πείσμα ζωής αυτών των ανθρώπων, που στην ουσία έχτισαν, άνδρωσαν και έκαναν διάσημες τις πόλεις του καπνού.

 

κκκκκκκκκκκ22222222

H σκηνοθέτις Γεωργία Μαυραγάνη επενδύει σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, χωράφια, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εκείνη την εποχή.

Η παράσταση Από πρώτο χέρι, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας των συντελεστών της, που στηρίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου, σε πληροφορίες από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαστράτου Η δουλειά κι ο κόπος της, σε ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου του Αριστείδη Μπαρχαμπά, και σε μια σειρά συναισθηματικών, λογοτεχνικών και μουσικών συνειρμών.

 

1157640_10203091595268100_1122539379_n

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη – σκηνικά, κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Καλλιτεχνικός συνεργάτης : Αντώνης Μίκροβας
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογράφιση : Βαγγέλης Πατσιαλός
Βίντεο παράστασης: myagrinio

Παίζουν: Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη

 

Παραστάσεις:
Τετάρτη 18:00
Πέμπτη – Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00 και 21:00
Κυριακή 19:00

Στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Από 11 έως 20 Μαρτίου
Τηλ.κρατήσεων 2315 200 200

Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου