Θέατρο

«Πέρσες» και τον Ιανουάριο στο Αλκμήνη

Συνεχίζει έως τις 10 Ιανουαρίου η παράσταση Πέρσες του Αισχύλου που παρουσιάζει το θέατρο των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη.

Το θέατρο των Vivi παρουσίασε τους Πέρσες και στην Avignon της Γαλλίας, όπου έδωσε 22 συνεχείς παραστάσεις, και επέστρεψε με διεθνείς διακρίσεις από το μεγαλύτερο πολιτιστικό φόρουμ στον κόσμο.

pesresvivi2

Στην παράσταση καταδεικνύεται η μέθοδος του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, που εστιάζει στο σώμα του ηθοποιού και στις εκφραστικές του δυνατότητες. Το τραγικό καταλήγει σε σωματικό πόνο, γιατί –αν δεν κατέληγε σε πόνο- δε θα ήταν τραγικό. Ο πόνος είναι και το εφαλτήριο στη δημιουργία του σκηνικού μορφώματος, ο πόνος ως πλαστική αρχή, ως ιδεολογία στην ανάδειξη της θεατρικής ποίησης. Εφεξής, τα σύμβολα της παράστασης είναι εφικτά μέσα από μια συνανάγνωση των αντικειμένων.

Η παράσταση του θεάτρου των Vivi, με την προηγούμενη εμπεδωμένη τεχνική, ζητεί να αναδείξει στους Πέρσες την έκπτωση της αλαζονείας της εξουσίας, όταν αυτή κάνει αλόγιστη, υβριστική χρήση του κεκτημένου πλούτου. Η έκπτωση αυτή είναι καταρχάς πολιτική, οικουμενική, αλλά, καθώς εξατομικεύεται στον Ξέρξη, τραγικά ηθική –έκπτωση του καθεστώτος του άρχοντος που, καταστρέφοντας μια χώρα, επαναπροσδιορίζει την εξουσία ως απόλυτη αρχή.

persesvivi3

Οι παραστάσεις στις 5 και 12/12 θα δοθούν και με γαλλικούς υπέρτιτλους.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-σκηνοθεσία-κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις

Σκηνικά: Κώστας Χρηστίδης

Μουσική: Μαρία Συμεών – Βασίλης Πανόπουλος

Σκηνικά αντικείμενα: Χάρης Σεπεντζής

Φωτογραφίες: Κώστας Χρηστίδης

Ηθοποιοί: Αγησίλαος Αλεξίου (Εξάγγελος), Γιάννης Ασκάρογλου (Δαρείος), Αρτέμης Γαβρίλουκ (Χορός), Χρήστος Μπαλτάς (Ξέρξης), Ελένη Ορνεράκη (Άτοσσα)

info

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 12, Πετράλωνα

αίθουσα Black Box

κάθε Παρασκευή στις 21.30΄ μ.μ. και Σάββατο στις 19.00΄ μ.μ.

Διάρκεια: 80΄

Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ φοιτητές/άνεργοι

Τηλέφωνο: 210-34.28.650