Θέατρο

«Παντελόνι από Λέπια» στο Θέατρο Κυδωνία

Το Θέατρο Κυδωνία και η Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη στα Χανιά, γιορτάζοντας τα 15 χρόνια ενεργής θεατρικής ζωής, με σκηνική άποψη και πρόταση αφήγησης, παρουσιάζουν από το 22 Νοεμβρίου το θεατρικό έργο της αγγλίδας συγγραφέως

Ελίζαμπεθ Κούτι «Παντελόνι από Λέπια».  Πρόκειται για ένα δράμα μυστηρίου, που παρουσιάστηκε το 2013 στο Λονδίνο με μεγάλη επιτυχία. Έργο με τρία πρόσωπα, που αφηγούνται, ο καθένας από την πλευρά του, μια ιστορία που ξεκινά τον 12ο αιώνα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Η ίδια η συγγραφέας μιλώντας για το έργο της εξηγεί:

παντελονι 3

«Η έμπνευση για το έργο πηγάζει από ένα λαϊκό μύθο, που μπορεί να τον έχετε ακουστά, Ο Αγριάνθρωπος του Όρφορντ. Ο Αγριάνθρωπος αυτός ήταν ένας άντρας – ψάρι, μια αρσενική γοργόνα δηλαδή, κάτι σαν τον Τρίτωνα της Ελληνικής μυθολογίας, ή τουλάχιστον αυτό νόμιζαν οι σύγχρονοί του, που τον έπιασαν στα δίχτυα τους τον 12ο αιώνα και τον έφεραν στο κάστρο όπου τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια… Σε αυτή την συναρπαστική ιστορία το θεατρικό έργο μου δίνει μια νέα πνοή καθώς αναζητά μια εξήγηση για την προέλευση αυτού του όντος. Για παράδειγμα, η πλοκή έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία από ζωές προσώπων πιο κοντά στην δική μας εποχή. Ένα απ’ αυτά είναι ένας επιστήμονας που κάνει μία έρευνα σχετικά με τα προβλήματα δυσλειτουργίας των ραντάρ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στην περιοχή του Όρφορντ Νες. Η έρευνα που έκανα εγώ ως συγγραφέας σχετικά με αυτό το τμήμα του έργου ήταν επίσης ενδιαφέρουσα – μπορεί κανείς ψάχνοντας να βρει πολλά αρχεία, ντοκουμέντα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τελευταία και τα οποία μιλούν για ένα μυστηριώδες φαινόμενο ενός ανεξήγητου ήχου που είχε σαν αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του ραντάρ στο Όρφορντ Νες, φαινόμενο για το οποίο δεν έχουν ακόμη μέχρι σήμερα βρει κάποια εξήγηση. Παράλληλα όμως, μια ακόμη ιστορία μπλέκεται στην κεντρική αφήγηση, αυτή μιας σύγχρονης νέας κοπέλας που βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής της και πρέπει άμεσα να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση.

Το Όρφορντ, ένα μέρος που το ξέρω καλά και το έχω επισκεφθεί επανειλημμένα, είναι μια μυστηριώδης, όμορφη και πολύ ατμοσφαιρική τοποθεσία και η ιστορία του Αγριάνθρωπου μου προκάλεσε το ενδιαφέρον επειδή έδειχνε πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν άτομα που δεν τα καταλαβαίνουν, που είναι “διαφορετικά” από τους ίδιους…»

 

 

παντελονι 2

Το «Παντελόνι από λέπια» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, σκηνικά και κοστούμια Ξανθής Κόντου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου ενώ τους ρόλους του κειμένου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Μαρία Φουράκη, Γιώργος Ραϊλάκης και Ελπίδα Ζαμπετάκη.

Θα παίζεται από το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2015. Ώρα έναρξης 9:30 μ.μ. Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 15 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό.

Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570: