Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Παντελής Δεντάκης: Δύσκολη και όμορφη η διαδρομή του Ματαρόα

Στις 10 Δεκεμβρίου σηκώνει άγκυρα το Ματαρόα από την Cartoucherie της Αριάν Μνουσκίν στο Παρίσι και στη συνέχεια “δένει” στην Τουλόν στις 14,15 και  16 του μήνα. Ο Παντελής Δεντάκης, «πλήρωμα» του θεατρικού Ματαρόα, από το Παρίσι,

όπου βρίσκεται γράφει στο artplay.gr για την σπουδαία αυτή συνάντηση και εμπειρία.

«Όταν πριν από δυοχρόνια μού τηλεφώνησε η Ελίτα και άρχισε να μου περιγράφει την ιδέα της – το όνειρό της θα έλεγα καλύτερα – δεν μπορούσα ούτε κατά διάνοια να φανταστώ όλην αυτήν την περιπέτεια που θα ακολουθούσε. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι με το πείσμα και με μια περίεργη αίσθηση καθήκοντος, αυτό το κορίτσι θα δημιουργούσε μια μεγάλη συνάντηση. Συνάντηση με την Ιστορία, συνάντηση με ανθρώπους που είναι κομμάτι Της, συνάντηση με το έργο τους.
Τώρα, μετά από δύο χρόνια, και λίγες μέρες πριν ανέβει η παράσταση στο Θέατρο του Ήλιου σκέφτομαι όλην αυτή τη διαδρομή και μου κόβεται η ανάσα. Μια διαδρομή δύσκολη και όμορφη. Σκέφτομαι κάποιους ανθρώπους που συνάντησα, και νιώθω ευγνώμων και τυχερός. Και αναρωτιέμαι τι είναι τελικά για μένα το Ματαρόα. Μάλλον είναι μια Οκτάνα. Μάλλον είναι η έκφραση μιας επιθυμίας και μιας ανάγκης. Μιας επιθυμίας και μιας ανάγκης για την δημιουργία μιας άλλης ζωής, μιας άλλης Πόλης. Μιας Πόλης, όπου οι άνθρωποι δεν θα ανταγωνίζονται, θα συνεργάζονται. Που οι άνθρωποι θα νιώθουν χρήσιμοι, ενεργοί, συμμέτοχοι και πάνω απ’ όλα απελευθερωμένοι από τους φόβους τους. Μιας Πόλης που θα αποτελείται από ανθρώπους “ωραίους” και μεγάλους, που η ελευθερία και η ευτυχία τους, θα προϋποθέτει την ελευθερία και την ευτυχία των άλλων.

Ξέρω καλά πως αυτή η νέα Πόλη είναι πολύ μακριά. Αλλά επίσης ξέρω πως μια μέρα αυτή η Πόλη μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η πόλη του Ματαρόα».

Παντελής Δεντάκης