featured Θέατρο

Πάντα ήθελα να γράψω, αλλά δεν είχα τον τρόπο

Η Ηρώ Μπέζου, ομολογεί πως η σκηνοθεσία, μετά από δεκατρία χρόνια στη σκηνή ως ηθοποιός, δεν ήταν στις προσθέσεις της. Προσθέτει ωστόσο με ειλικρίνεια πως είχε πολύ ουσιαστικό λόγο που έκανε αυτό το βήμα, μιλώντας στο artplay.gr για το πρώτο θεατρικό της έργο, με τίτλο “Οι Ναυαγοί”, το οποίο και σκηνοθετεί. Η πρεμιέρα του είναι τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

“Είχα πολύ ουσιαστικό λόγο που έκανα αυτό το βήμα”, λέει και αποκαλύπτει πως το κείμενο γράφτηκε χωρίς την πρόθεση να γίνει κάτι. “Απλά πάντα ήθελα να γράψω, αλλά δεν είχα τον τρόπο, γιατί μικρότερη δεν είχα τόσο στενή σχέση με τη λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια διάβασα αρκετά”.

Εξηγεί πως “Οι Ναυαγοί” “βγήκαν πάρα πολύ αβίαστα. “Από τη στιγμή που έστριψε η αφήγηση σε διάλογο, ήταν σαν να άνοιξε μια πόρτα. Δεν ξέρω αν θα το ξανακάνω. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα . Είναι ένα άλμα. Κι επειδή το θέλω πολύ δεν με φοβίζει. Η ανάγκη μου είναι ισχυρή.

Μου αρέσει και με συγκινεί πάρα πολύ αυτό που έχουμε φτιάξει, ακόμα και αν δεν έχει την αντίστοιχη ανταπόκριση, είναι κάτι που δεν θα πάρω ποτέ πίσω, δεν θα το μετανιώσω ποτέ, γιατί είναι μια αλήθεια δική μου. Κι ήθελα να το δω να καθρεφτιστεί. Είναι πάρα πολύ συγκινητικό. Με γοήτευσε πολύ, με όλες τις δυσκολίες, επειδή ήμουν με αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχει μια κατακτημένη οικειότητα και κώδικας και εμπιστοσύνη. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα με άλλους ανθρώπους, ούτε άλλοι άνθρωποι με εμένα τόσο εύκολα. Κερδίσαμε πάρα πολύ χρόνο κι ενέργεια, υπήρχε μια συνεννόηση πολύ αβίαστη, οπότε μπορώ να πω πως το πρόσιμο είναι σαφέστατα θετικό. Αλλά είχα και πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση επειδή ένιωθα ότι γνωρίζω και κατανοώ το κείμενο. Αν ήταν κάποιου άλλου ανθρώπου, φαντάζομαι πως θα είχα άλλη στάση», εξηγεί και δεν κρύβει πως “πολλές φορές απορροφάσαι μέσα στη δουλειά και δεν το συνειδητοποιείς, αλλά όταν παίρνω απόσταση, μου φαίνεται ασύλληπτο και πολύ γοητευτικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο”.

Η Ηρώ συνυπογράφει τη σκηνοθεσία από κοινού με τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Πρωταγωνιστούν η Σοφία Κόκκαλη, ο Γιάννος Περλέγκας και ο Μιχάλης Τιτόπουλος.

Η ιστορία

Ένας νεαρός δημοσιογράφος επισκέπτεται το απομονωμένο σπίτι ενός καταξιωμένου συγγραφέα με σκοπό να του πάρει συνέντευξη. Σύντομα οι δύο άνδρες αντιλαμβάνονται ότι έχουν ασκήσει καθοριστική επίδραση ο ένας στην ζωή του άλλου. Στο σπίτι όμως δεν είναι μόνοι. Μαζί με τον οικοδεσπότη ζει και η ανήλικη κόρη του. Ο έρωτας ανάμεσα στον νέο και το κορίτσι γεννήθηκε πολύ πριν γνωριστούν και οι τρεις ήρωες θα βρεθούν σε ένα χρωματιστό λούνα παρκ με τις ίδιες τους τις λέξεις για παιχνίδια.

 

Η Ηρώ Μπέζου λέει πως το έργο “δεν μιμείται κάποιο ύφος. Οι τρεις ήρωες μιλάνε πάρα πολύ, χειρίζονται το λόγο πολύ καλά. Εδώ τα λόγια έχουν μεγάλη σημασία“, καταλήγει.

“Οι Ναυαγοί” θα παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9μμ

ΜΑΝΙΑ ΖΟΥΣΗ