Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

«Όταν μου δοθεί η ευκαιρία θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγομένου»

Για το μουσικό έργο του Γιώργου Δίπλα «Κωνσταντίνος Καρυωτάκης: οι εντυπώσεις ενός πνιγομένου», που ανεβαίνει από 19 έως και 22 Μαρτίου στο θέατρο act της Πάτρας, ο σκηνοθέτης Τηλέμαχος Τσαρδάκας γράφει στο artplay.gr.

“Το 1998 όταν πρωτογνώρισα τον Γιώργο Δίπλα μου μίλησε για την αγάπη του για τον Κώστα Καρυωτάκη, μια αγάπη που έτρεφα κι εγώ για τον ιδανικό αυτόν αυτόχειρα της Ελληνικής ποίησης. Έκατσε μάλιστα στο πιάνο του ο Γιώργος και μου έπαιξε τις μελοποιήσεις ορισμένων ποιημάτων του Καρυωτάκη πάνω στις οποίες ήδη από τότε εργαζόταν. Πέρασαν πολλά χρόνια. Με τον Γιώργο Δίπλα συναντηθήκαμε και σε άλλες δουλειές, ανεβάσαμε μαζί παραστάσεις στο θέατρο act, παρακολουθήσαμε ο ένας τις δουλειές του άλλου, ήρθε όμως τώρα, τόσα χρόνια μετά, η στιγμή να καταπιαστούμε με τον Καρυωτάκη, με εκείνες τις μελοποιήσεις, που έχουν πλέον γίνει 14 ολοκληρωμένα τραγούδια, με εκείνη την αγάπη, που έχει πλέον γίνει μια σαφής σχέση με το έργο και τη μελαγχολική ζωή του ποιητή.
Η παράσταση εστιάζει στο τελευταίο του εικοσιτετράωρο. Από τα σκοτεινά νερά του Ιονίου όπου αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει έως την καλοκαιρινή παραλία της Πρέβεζας όπου, τελικά, τερμάτισε τη ζωή του με έναν πυροβολισμό στην καρδιά τον Ιούλιο του 1928. Περίπου ογδόντα επτά χρόνια μετά, αρκετά πιο νότια από εκείνη την παραλία, δεκατέσσερα ποιήματα και αρκετές περισσότερες μουσικές παρτιτούρες, μερικά μικρά αποσπάσματα από την προσωπική αλληλογραφία του, πεζά κείμενα του ίδιου αλλά και της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη, μια σειρά από πρωτότυπες κινηματογραφημένες σκηνές που έγιναν ειδικά για αυτό το έργο, αλλά και – κυρίως – η τελευταία του φράση: «ορισμένως κάποτε όταν μου δοθεί η ευκαιρία θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγομένου», αποτελούν έμπνευση και, ταυτόχρονα, υλικό αυτής της ευαίσθητης αφήγησής μας, για «κάποια που έζησε ζωή» αυτός ο σπάνιος ποιητής, που τον έπνιγαν πολλά πράγματα αλλά όχι, τελικά, η θάλασσα, αυτός ο σπουδαίος σκοτεινός καλλιτέχνης που έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς σε μια πολύ δύσκολη εποχή της χώρας μας”.

Τηλέμαχος Τσαρδάκας
συγγραφέας – σκηνοθέτης