Θέατρο

Όλη η Λήμνος μια παράσταση

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια της παράστασής “Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος” που παρουσιάζεται την Τρίτη 19 Αυγούστου σε ένα από τα αρχαιότερα θέατρα του ελληνικού κόσμου, το λίθινο θέατρο της Ηφαιστίας.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο σπονδυλωτό θεατρικό θέαμα, με θέμα τη Λήμνο, το οποίο προέκυψε μέσα από ένα εργαστήριο ενός μηνός με κατοίκους τους νησιού και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ερευνητικής δουλειάς της Ομάδας ΩΣΜΩΣΙΣ.

Με όχημα αυτή την ομάδα και με πρόθεση να αναδείξει τον ιδιότυπο χαρακτήρα του τόπου καταγωγής του και να φέρει σε επαφή με την ιστορία της Λήμνου τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, οργάνωσε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος», η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας.

ifaistia-f-4

«Σας ευχαριστώ προσωπικά έναν-έναν για την εργατικότητα, την αγάπη, την εμπιστοσύνη, αλλά και την υπομονή σας (μαζί μου)… Υπόσχομαι, αύριο (Τρίτη 19 Αυγούστου) το θεατράκι αυτό να σας αγκαλιάσει όπως αγκαλιάσατε εσείς εμάς», έγραψε λίγες ώρες πριν την γενική πρόβα ο Ευριπίδης Λασκαρίδης.

ευριπιδης λασκαριδης 3

Η παράσταση φιλοδοξεί να μεταφέρει στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου κομμάτια της ζωής, της ιστορίας, αλλά και της προφορικής και γραπτής παράδοσης του νησιού με εργαλεία τις αφηγήσεις και τις μνήμες των κατοίκων, την μουσική και τους χορούς της Λήμνου. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος των συντελεστών είναι η Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος να αποτελέσει ένα αφιέρωμα φτιαγμένο από τους ίδιους τους Λημνιούς για τον τόπο τους.

Ήρωες: Λευτέρης Αμπελώμος, Βασιλεία Βαρτεβανιάν, Σοφία Βρακατσέλη, Φραγκούλα Γεωργούση, Μαρία Γιαννού, Μαριάννα Γραμμάτου, Κυριάκος αφισα λημνοςΔανιήλ, Νίτσα Δώρα, Επαμεινώνδας Καζόλης, Σταυρούλα Καμνή, Αφροδίτη Κανδήλη, Αθανασία Καριακλή, Γιώργος Καριακλής, Γιώργος Κασαβέτης, Αχιλλεας Καλτσούνης, Δέσποινα Κελλάρη, Γιώργος Κιουρανάκης, Θοδωρής Κιουρανάκης, Άντζελα Κονιδάρη, Μαρία Κουμιανού, Δέσποινα Λάζου, Γιάννης Ματσούκας, Γεωργία Μαυράκη, Δημήτρης Μαυράκης, Φώτης Μιχαηλίδης, Μαρία-Αλίκη Μπατζάκη, Εμμανουέλα Μπουκουβάλα, Φανή Παϊτάκη, Φώτης Παϊτάκης, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έλβα Πελεκάνου, Στέφανος Πουριανός, Βαγγέλης Σαλακούμας, Ειρήνη Σιάτρα, Ελένη Τσιγιάννη, Θοδωρής Τσουβαλάς, Παναγιώτης Χατζόγλου, Παναγιώτα Χαψή.

Η παράσταση γίνεται με τη στήριξη της του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου, της Αναπτυξιακής Λήμνου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ

Σύλληψη – σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Ερμηνευτική επιμέλεια : Τατιάνα Μπρε

Δραματουργική επιμέλεια : Αλέξανδρος Μιστριώτης

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κασσαβέτης

Σκηνικά – κοστούμια: Θωμάς Σφούνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Πρωτόπαπας

Επικοινωνία: Νίκος Λεγάκης + Βίκυ Κολοβού

Επιμέλεια γραφιστικών: Αντώνης Σπορίδης

Φωτογραφίες: Γιώργος Κοντέλλης

Το φεστιβάλ άνοιξε την Κυριακή 17 Αυγούστου με συναυλία του Βασίλη Λέκκα και εκτός από τη «Φίλτατη Φιλόξενο Λήμνο» περιλαμβάνει τη παράσταση «Γυναίκα της Ζάκυνθος» του Διονύσιου Σολωμού με την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη (Πέμπτη 21 Αυγούστου, 20.30) και την παράσταση «Goλfω Director’s Cut» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα (Σάββατο και Κυριακή 24 Αυγούστου, 20.30).