Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ο Βασίλης Κουκαλάνι γράφει για το «Δικαίωμα στο Θέατρο»

Η συζήτηση που προέκυψε μέσα από την συνέντευξη τύπου ήταν πολύ θερμή και συγκινητική και διαποτιζόταν από την χαρά και αισιοδοξία που προκαλεί η παράσταση που μόλις είχε τελειώσει, γράφει στο artplay.gr

ο Βασίλης Κουκαλάνι με αφορμή τη συνάντηση για το «Δικαίωμα στο Θέατρο».

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή εκπροσώπων κάποιων σχολείων που ήρθαν στο θέατρο με βάση το πρόγραμμα και περιέγραψαν τις προσπάθειες εκπαιδευτικών να βρούν τρόπους να κάνουν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδρομές, παρόλο που τα παιδιά δεν είχαν να πληρώσουν τα εισιτήρια και όμως αδυνατούσαν να βρούνε υποστήριξη από φορείς και την πολιτεία.

Μάλιστα δύο Δημοτικά Σχολεία προσπαθούσαν τα τελευταία χρόνια να δουν το «Μια Γιορτή στου Νουριάν» και ενώ εμείς οι ίδιοι, δηλαδή ο θίασος, η παραγωγή και το θέατρο Πορεία κάναμε συχνά παραστάσεις αφιλοκερδώς ή βρίσκαμε τρόπο μικρής συνδρομής για σχολεία από το Ζεφύρι μέχρι το κέντρο της Αθήνας, είχαμε άγνοια για αυτά τα συγκεκριμένα σχολεία που είναι και στην γειτονιά του Πορεία.

Πιστεύουμε πως είναι μια πολύ ελκυστική χορηγική δραστηριότητα και συνεργασία, ουσιαστική, και πολύ πρωτοποριακή όσον αφορά το κοινωνικό έργο που μπορεί να επιτελέσει. Επίσης είναι πεποίθησή μας πως έχει τα εχέγγυα να αφήσει εποχή, ανοίγοντας δρόμους ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ παιδείας, πολιτισμού και φορέων του επιχειρηματικού κόσμου στηρίζοντας ταυτόχρονα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σε τομείς που η Πολιτεία πια επιλέγει καθαρά να υποβαθμίσει όπως την Παιδία και τον Πολιτισμό αυτή η πρωτοβουλία μπορεί ίσως για ένα διάστημα να φέρει κάποια αντίσταση στην οπισθοδρόμηση.

Βασίλης Κουκαλάνι