Θέατρο

«Ο Τσέχωφ αγαπάει πολύ τους ανθρώπους»

γιαννης μοσχος 2

Ευφυής και ταλαντούχος, με παιγνιώδη διάθεση, λεπτό χιούμορ, εφηβική ορμή αλλά και επαναστατική σοφία, ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος, ξέρει να συγκινεί και να δημιουργεί αξέχαστους θεατρικούς κόσμους, από την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη έως το «Κουρέλι» του Ντέννις Κέλλυ.

Το θέατρο για αυτόν είναι μια στάση ζωής, μια «παράλογη» αφοσίωση στους άλλους και όχι στον εαυτό. Ίσως για αυτό και να επέλεξε φέτος να σκηνοθετήσει στο Φεστιβάλ Αθηνών Τσέχωφ. Επειδή όπως διηγείται στο artplay.gr«ο Τσέχωφ αγαπάει πολύ τους ανθρώπους. Οι Διασκεδαστικές Ιστορίες περί Θνητότητας, βασίζονται σε δέκα διηγήματά του με κοινό άξονα το να δικαιώσουμε την ύπαρξή μας και να προσδώσουμε νόημα στη μικρή ζωή μας.

θνητοτητα 3

Ο Τσέχωφ εκθέτει την γελοιότητα και την μικρότητα των ανθρώπων και είναι τόσο γενναιόδωρος όσο και ιδιοτελής. Η έναρξη αλλά και το φινάλε της παράστασης περιέχει αποσπάσματα από τα έργα «Βυσσινόκηπος», «Θείος Βάνιας» και «Τρεις αδελφές», μια παράσταση-πραγματεία για την αδυναμία των ανθρώπων να κατανοήσουν και να συμφιλιωθούν με τη μόνη βεβαιότητα: τον θάνατο. Ένα ψηφιδωτό προσώπων, που αναζητούν εναγωνίως το νόημα της ζωής τους. Τέσσερις ηθοποιοί, διαφορετικών γενεών, αφηγούνται και ενσαρκώνουν με λεπτό χιούμορ την κωμικοτραγική προσπάθεια που κάνουμε όλοι για να δικαιώσουμε την ύπαρξή μας.

Ένα έμμονο περπάτημα των ηθοποιών παρεμβάλλεται ανάμεσα στις ιστορίες, σαν να προχωράνε στο πουθενά … » Με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Μυλωνά, Μιχάλη Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου και Λυδία Φωτοπούλου. Οι παραστάσεις – από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Ιουλίου – έχουν εξαντλήσει τα εισιτήρια τους.

θνητοτητα 1

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μετάφραση : Γιώργος Δεπάστας

Σύνθεση κειμένων – Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος

Κίνηση : Ανθή Θεοφιλίδου

Μουσική : Άγγελος Τριανταφύλλου

Σκηνικά – Κοστούμια : Τίνα Τζόκα

Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου

Video Art : Μάνος Αρβανιτάκης

Βοηθός σκηνοθέτη : Μάρω Πετλή

Μια παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Θεατροεργαστήριον”