Αρχαιολογία Θέατρο

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» ανοίγει συμβολικά το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Μόνο για τρεις παραστάσεις, στις 17, 18 και 19 Ιουλίου, και για την παρουσίαση της τραγωδίας του Αισχύλου “Προμηθέας Δεσμώτης” από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, θα ανοίξει συμβολικά φέτος το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης. 

Οι παραστάσεις θα δοθούν το απόγευμα, όσο ακόμα υπάρχει φυσικό φως, όχι μόνο για λόγους πρακτικούς, επειδή το μνημείο βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και έχει εργοταξιακή μορφή, αλλά και για λόγους προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης εκτός από το τριήμερο των παραστάσεων θα παραχωρηθεί και άλλες δύο ημέρες για πρόβες, ενώ η λειτουργία του θα περιοριστεί στις τέσσερις έτοιμες κερκίδες του A’ διαζώματος.

Παραλλήλως από την Επιστημονική Επιτροπή Δωδώνης προτάθηκαν μια σειρά μέτρων, τα οποία υιοθετήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το ΚΑΣ, με μικρές μόνο τροποποιήσεις) και προβλέπουν ότι:

ο αριθμός των θεατών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 500,

η κίνησή τους θα γίνεται από συγκεκριμένη διαδρομή,

θα πρέπει να περισχοινισθεί ο χώρος του θεάτρου όπου θα δοθεί η παράσταση,

θα πρέπει να τοποθετηθεί φορητό κιγκλίδωμα στον ανατολικό αναλημματικό τοίχο και να επιδιορθωθεί η ξύλινη ράμπα ανόδου στο κοίλο.

θα πρέπει να έχουν προηγηθεί εκτενείς καθαρισμοί και να έχουν απομακρυνθεί οι λίθοι από τα εδώλια ώστε να γίνει επισκέψιμος ο χώρος.

Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση, στις παραστάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν σκηνικά, παρά μόνο υφάσματα, σκαμπό και μια ελαφριά ξύλινη κατασκευή, ενώ τα τέλη παραχώρησης θα είναι μειωμένα κατά 50%, όπως προβλέπει ο νόμος για φορείς που επιβλέπονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Παρά τις επιφυλάξεις που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση, λόγω της μη ολοκλήρωσης των αναστηλωτικών εργασιών, το θέατρο θεωρήθηκε από την πλειοψηφία των μελών ότι μπορεί να δοθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (τρεις ημέρες παράστασης κι άλλες δύο για πρόβα). Μάλιστα, το γεγονός ότι το αίτημα προήλθε από τοπικό φορέα (το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) λειτούργησε θετικά ως προς τη συγκεκριμένη παραχώρηση, καθώς όπως προτάχθηκε στο Συμβούλιο η επιλογή αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί σε διάφορα κοινοτικά πλαίσια (Γ΄ ΚΠΑ, ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση που συνεχίζεται και στα νέα επιχειρησιακά προγράμματα, γίνονται εργασίες στις κερκίδες του Α’ διαζώματος, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα αποκατασταθεί οι τέσσερις από αυτές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τις υπόλοιπες. Το ΚΑΣ έχει εγκρίνει όλες τις μελέτες αποκατάστασης του μνημείου, που στο παρελθόν, μακρινό αλλά και πολύ πρόσφατο, έχει δεχθεί πολλές φθορές από ακατάλληλες επεμβάσεις, ενώ περί τα τέλη του 2014 “πέρασε” και τη μεθοδολογία αποκατάστασης για τις κερκίδες 5 ως 9. Οι εργασίες είναι μεγάλης κλίμακας, γι’ αυτό και ο περιβάλλον χώρος του μνημείου βρίσκεται σε εργοταξιακή κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ