Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ο Λεωνίδας, η Σοφία, ο Στέλιος και ο “Τομ”

Είναι φίλοι και συμμαθητές και ύστερα από ένα ετήσιο σεμινάριο βασικών αρχών του θεάτρου της επινόησης, δημιούργησαν την θεατρική παράσταση «Ο Τομ πέθανε» που ανεβαίνει 2,3 και 4 Οκτωβρίου στον Τεχνοχώρο Fabrica Athens

στον Κεραμεικό, σε σκηνοθεσία Παρασκευής Καλογεράκη και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο Λεωνίδας Σπανδάγος, η Σοφία Σταματουλά και ο Στέλιος Φετάνης γράφουν για αυτήν την περιπέτεια στο artplay.gr

Leonidas_Spandagos_genWHY

Λεωνίδας Σπανδάγος
Το έργο αυτό για εμένα προσωπικά, είναι μια ευκαιρία να εκφράσω κάποια καταπιεσμένα συναισθήματα, τα οποία έχω θάψει μέσα μου και να χαθώ μέσα στις δράσεις της παράστασης, συγκεκριμένος απόλυτα σε αυτό (γιατί συνήθως είμαι αφηρημένος και «αλλού»). Σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζομαι από μια συστολή ( εκτός όταν είμαι με τους κολλητούς μου). Σε αυτό το έργο μπορώ να δείξω λοιπόν μια άλλη πλευρά του εαυτού μου, πιο επιθετική, πιο άνετη αλλά και πιο «καφρική». Θέλω οι άνθρωποι να το δουν αυτό. Τέλος θέλω να προσθέσω ότι αυτό το έργο με έφερε πιο κοντά στην Σοφία και τον Στέλιο, δύο καταπληκτικά παιδιά, παρατηρώντας αλλά και συμμετέχοντας στις δράσεις τους.

Sofia_Stamatoula_genWHY

Σοφία Σταματουλά
Η παράσταση αυτή είναι ένα μαγευτικό ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού μου. Ένα παιχνίδι «χαρακτήρων» που είναι όλα κομμάτια και στοιχεία της πολύπλευρης προσωπικότητάς μου. Οι μέχρι τώρα εμπειρίες μου, οι αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία -που ανήκει στο παρελθόν αλλά πάντα θα κουβαλάω μαζί μου- οι σκέψεις μου, τα θέλω και τα δε θέλω μου. Κάποια από αυτά, αν δεν έπαιζα στην παράσταση, ίσως να μην τα ανακάλυπτα ποτέ. Η υποκριτική με απελευθερώνει και ειδικά αυτό το είδος θεάτρου που ήταν εντελώς άγνωστο και τώρα το βρίσκω παράξενα γοητευτικό. Τέλος, πέρα από τον εαυτό μου, μέσα από την παράσταση γνώρισα καλύτερα τον Στέλιο και τον Λεωνίδα αλλά και την σκηνοθέτη μας, την Παρασκευή. Εξοικειωθήκαμε περισσότερο, δεθήκαμε μεταξύ μας, μάθαμε να λειτουργούμε ως ομάδα. Γίναμε μια μικρή οικογένεια που έμαθε να στηρίζει ο ένας τον άλλο. Σίγουρα η παράσταση και όλη η διαδικασία της προετοιμασίας της θα αποτελέσουν μια αξέχαστη εμπειρία και μια από τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις των εφηβικών μου χρόνων.

Stelios_Fetanis_genWHY

Στέλιος Φετάνης
Η παράσταση για εμένα είναι ένα μοντάζ της εφηβείας τριών ανθρώπων με πολλές αναδρομές στο παρελθόν και παράλληλες προεκτάσεις στο σήμερα. Είμαστε τρεις έφηβοι που σε λίγους μήνες θα βγούμε στον κόσμο των “μεγάλων”. Με την δική μας εφηβική σκέψη, μέσω της παράστασης, θέτουμε τα θεμέλια του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ενταχθούμε σε λίγο. Κάνουμε παράπονα, σημειώνουμε σφάλματα και γκρινιάζουμε… Παράλληλα, ψάχνουμε τους εαυτούς μας, ανακαλύπτουμε πτυχές άγνωστες και κρυφές των συναισθημάτων μας στην προσπάθειά μας να τα προσεγγίσουμε πάνω στη σκηνή. Έτσι, λοιπόν, φτιάχνουμε μια παράσταση που δεν είναι τίποτε άλλο από την Σοφία, τον Λεωνίδα, τον Στέλιο και τις σκέψεις τους. Αυτό είναι, λοιπόν, για εμένα η παράστασή μας: μια παρέα και ο κόσμος της. Στόχος μας; Να σας καλωσορίσουμε σ’ αυτόν!