Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ο κόσμος των μικρών πραγμάτων από την Default Company

“Μέσα από γόνιμες συζητήσεις με τον Θωμά Μοσχόπουλο, επιλέξαμε ένα παραμύθι που να θέτει επίκαιρα ζητήματα και στο τέλος να προσφέρει μια «λύση», η οποία να αφήνει, σε παιδιά και σε μεγάλους χώρο για ελπίδα”,

αναφέρουν τα μέλη της ομαδας Default Company στο σημείωμα τους που έγραψαν για το artplay.gr με αφορμή την παράσταση «Το παιδί και τα Μάγια» που παρουσιάζουν στο Θέατρο Πόρτα.

«Το παιδί και τα Μάγια» είναι ένα παραμύθι για την ιστορία ενός αγοριού που προσδοκά να γνωρίσει τον κόσμο από την αρχή. Πρόκειται για ένα ταξίδι ονείρου, για μία διαδοχή εικόνων και ιδεών, μέσα από τις οποίες το παιδί ξανασυναντάει, αναδιευθετημένο και ανασημασιοδοτημένο, τον κόσμο των μικρών πραγμάτων, τα οποία έχει προηγουμένως κακομεταχειριστεί. Αφήνοντας χώρο στη φαντασία μικρών και μεγάλων, αυτό το απλό θέμα το αφηγούμαστε στην παράσταση μέσα από όσο γίνεται πιο ομιλητικές εικόνες, εικόνες που δημιουργούνται με τη σύνθεση διαφορετικών σκηνικών γλωσσών, όπως τα ακροβατικά, ο χορός, στοιχεία από θέατρο σκιών ή το κουκλοθέατρο.

Πιστεύουμε σε μία πρόταση θεάτρου για παιδιά, η οποία, μέσα από τη διαδοχή εικόνων, από την κίνηση, τη μετακίνηση, τη μουσική και, συνολικότερα, μέσα από την αισθητηριακή πρόσληψη του βασικού μύθου, ενθαρρύνει τα παιδιά να σκέφτονται και να ξανασκέφτονται συνεχώς όσα πρόλαβαν να μάθουν, όσα είναι σταθερά κι όσα μπορούν να αλλάζουν, να δοκιμάζουν και να ξαναδοκιμάζουν δικές τους εκδοχές του πραγματικού, να απομακρύνονται από την παθητική συμμόρφωση σε οδηγίες άλλες από τις οδηγίες των δικών τους επιθυμιών, μόνων ικανών να εκβάλλουν σε τοπία ασφάλειας και αγάπης.
Με ειλικρίνεια και χωρίς να ωραιοποιούμε τα σύγχρονα δεδομένα, επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μέσα από κείμενα που εγείρουν ζητήματα σύγχρονα και θέτουμε στα παιδιά ερωτήματα, όπως θα τα θέταμε και στο ενήλικο κοινό. Πέρα από την απόλαυση της θεατρικής αφήγησης, σταθερά αποσκοπούμε στην εγκατάσταση μιας ερεθιστικής και, εν τέλει, ευεργετικής ανησυχίας και ότι στ΄ αλήθεια υπολογίζουμε στην ενεργοποίηση της δημιουργικής φαντασίας των παιδιών.

Αυτό που ευχόμαστε ως ομάδα, είναι να πάνε όλα καλύτερα και σύντομα να ζήσουμε την επιστροφή στη θεατρική ποιότητα και στην ουσία των πραγμάτων.
Και όπως συμβαίνει και στο παραμύθι που αφηγούμαστε αυτή την περίοδο «μάγια» είναι και η απόλυτη ελευθερία στο να φανταζόμαστε και να ονειρευόμαστε.

Default Company