Θέατρο

«Ο Κύκλος του Έρωτα» στο Θέατρο Αλκμήνη

Δέκα ζευγάρια στη Βιέννη, στα τέλη του 19ου αιώνα, επιδίδονται σε μια περίτεχνη σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων σπάζοντας τα όρια που θέτουν η κοινωνική θέση, ο πλούτος και η συζυγική αφοσίωση.

Αυτό το κλίμα θα μεταφέρει στη σκηνή η Θεατρική Ομάδα Seveneleven, ανεβάζοντας το έργο «Ο κύκλος του Έρωτα» του Άρθουρ Σνίτσλερ, σε σκηνοθεσία Νότη Παρασκευόπουλου.

Εμποτισμένος με ψυχολογία, σεξ, σχέσεις και πολύ χιούμορ, «Ο Κύκλος του Έρωτα» του Άρθουρ Σνίτσλερ σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας ολόκληρης κοινωνίας, τολμώντας μια κάθετη τομή στην ψυχολογία των σχέσεων και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Λίγα λόγια για το έργο

Γραμμένο το 1897 απ’ τον Αυστριακό συγγραφέα και ψυχίατρο Άρθουρ Σνίτσλερ, το έργο θεωρήθηκε πορνογραφικό και απαγορεύτηκε αμέσως, όπου κι

Ο συγγραφέας Άρθουρ Σνίτσλερ το 1912

Ο συγγραφέας Άρθουρ Σνίτσλερ το 1912

αν παίχτηκε.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν τόσο ακραίες που το 1921, σκηνοθέτης, ηθοποιοί και διεύθυνση του θεάτρου όπου παιζόταν, οδηγήθηκαν σε δίκη για απειλή του νόμου και της τάξης.

Δεχόμενος απειλές ακόμη και για την ίδια του τη ζωή, ο Σνίτσλερ αρνήθηκε ως το θάνατό του την παραχώρηση των δικαιωμάτων του έργου του, που παρέμεινε άπαιχτο για 60 ολόκληρα χρόνια.

Με την άνοδο του Ναζισμού στην εξουσία το 1933, κάηκαν στην πυρά όσα αντίγραφα του έργου μπορούσαν να βρεθούν, καθώς οι Ναζί τον θεωρούσαν έναν εκφυλισμένο Εβραίο πορνογράφο.

Σήμερα, “Ο Κύκλος του Έρωτα” μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής καταφέρνοντας, ύστερα από πολλές δυσκολίες, να κατοχυρωθεί ως ένα έργο κλασικού ρεπερτορίου.

Όσο για τα υπόλοιπα έργα του Σνίτσλερ, αν και τοποθετημένα σε μια συγκεκριμένη εποχή, έχουν αντέξει στο χρόνο, κάτι που αποδεικνύει και η επιλογή τους από διάσημους σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως ο Τομ Στόπαρντ (Μακρινή Χώρα) και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ (Μάτια Ερμητικά Κλειστά).

 

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τίτλος Έργου:             Ο Κύκλος του Έρωτα

Συγγραφέας:              Άρθουρ Σνίτσλερ

Κατηγορία Έργου:                 Κωμωδία

Μετάφραση-Σκηνοθεσία:       Νότης Παρασκευόπουλος

Επιμέλεια Κίνησης:                 Γιάννης Πολύζος

Παίζουν: Ελίνα Γιαννάκη, Κωνσταντίνα Μαλτέζου, Γιάννης Μοναστηρόπουλος, Νότης Παρασκευόπουλος

 

info

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικού)

Σάββατο & Κυριακή από 8 Νοεμβρίου έως και 4 Ιανουαρίου 2015

Διάρκεια: 80 λεπτά

ΏραΈναρξης:                        21.30

 

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Arthur Schnitzler,Reigen/buecher.de