Θέατρο Παιδί

“Ο κύκλος με την κούκλα” ή αλλιώς Μπρεχτ για παιδιά

Μία απλοποιημένη διασκεύη του “Κύκλου με την Κιμωλία” του Μπρεχτ για παιδιά παρουσιάζει ο κουκλοθίασος redicolo.

Η παράσταση είναι με γιγαντόκουκλες και γίνεται την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του OPEN DAY στη ΧΑΝΘ, Παράρτημα Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη.

Με αμεσότητα και χιούμορ, με τη μαγεία που μόνο οι κούκλες μπορούν να δημιουργήσουν και με ζωντανή μουσική, η παράσταση έχει στόχο να ψυχαγωγήσει τους μικρούς θεατές, προσφέροντας τους ταυτόχρονα ένα πολύτιμο μάθημα δικαιοσύνης.

redicolo3

Η υπόθεση του έργου προσεγγίζει τον μπρεχτικό μύθο με τρόπο απλό και κατανοητό, διατηρώντας την ουσία του. Ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, που όλα τα έχει και δεν τα εκτιμάει, πετάει την παλιά της κούκλα, αφού την έχει καταστρέψει. Η μικρή παραδουλεύτρα που εργάζεται στο πλούσιο σπίτι την βρίσκει, την φροντίζει και την ξαναφτιάχνει με όλη της την αγάπη και με την βοήθεια του φίλου της του τσαγκάρη. Όταν το πλουσιοκόριτσο την διεκδικεί ξανά, τίθεται το ερώτημα σε ποια από τις δύο ανήκει η κούκλα. Τα παιδιά καλούνται να πουν τη γνώμη τους και να προβληματιστούν για το τί θα ήταν δίκαιο. Ως δικαστής εμφανίζεται ο παλιατζής που βάζει την κούκλα σε έναν κύκλο: “Μόνο η αληθινή μητέρα θα έχει τη δύναμη και τη σβελτάδα, την κούκλα έξω να τραβήξει”. Όμως όποια νοιάζεται πραγματικά την κούκλα, δε θα μπορούσε να την τραβήξει δυνατά με κίνδυνο να τη χαλάσει…

 

redicolo2

Ταυτότητα

Σχεδιασμός – κατασκευή κουκλών: κουκλοθίασος redicolo

Διασκευή, Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Παίζουν: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Ηλικίες: 3 ετών και πάνω

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά