featured Θέατρο

«Ο καταιγιστικός Tom Pain προκαλεί έκρηξη στον εγκέφαλο»

Ο « Τhom Pain» του  Will Eno  είναι ο μονόλογος ενός άνδρα, μοναδικού στην παγκόσμια δραματολογία, καθώς συνδυάζει το stand up comedy με την δραματική αφήγηση, σε έναν καταιγιστικό ρυθμό, όπως ακριβώς και η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου», υποστηρίζει στο artplay.gr η σκηνοθέτις Αναστασία Κουμίδου για το έργο που επέλεξε να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό από 15 Ιουνίου στο Ίδρυμα Κακογιάννης.

Με «έκρηξη στον εγκέφαλο που καταρρίπτει όλα τα στερεότυπα για το πώς παίζεται ένα έργο» το χαρακτηρίζει η σκηνοθέτις, εξηγώντας πως «οι ιστορίες σπάνε κατά διαστήματα και ο ηθοποιός απευθύνεται στο κοινό. Θέλει φοβερή ετοιμότητα και φοβερή φλόγα και ευελιξία αυτή η ερμηνεία», προσθέτει.

Το Thom Pain υποψήφιο για το βραβείο Pulitzer 2005, παρουσιάζεται σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, τον Χάρη Γρηγορόπουλο στην ερμηνεία και την ιδιαίτερη εικαστική εγκατάσταση του  Άγγελου Αντωνόπουλου.

«Μέσα στην ιδέα ήθελα να εμπλακούν τέχνες από κοινού χωρίς όμως η μία να κηδεμονεύει την άλλη και έτσι πρότεινα στον αγαπημένο μου καλλιτέχνη Άγγελο Αντωνόπουλο να δημιουργήσει μια εγκατάσταση την οποία μπορεί να επισκεφθεί το κοινό πριν την παράσταση. Έτσι ο κάθε θεατής μπορεί να γίνει ένας Thom Pain».

Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα κέλυφος σπιτιού που αιωρείται, ένα καρουσέλ με μικρά γλυπτά που καταλήγουν σε ένα σιδερένιο αερόστατο και ανθρώπινα πορτραίτα στους τοίχους.

« Ο χειμαρρώδης μονόλογος που διαθέτει πολύ χιούμορ και είναι βασισμένος στην βιρτουοζιτέ του ηθοποιού, χειρίζεται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο την μνήμη της παιδικής ηλικίας και των ερωτικών σχέσεων», εξηγεί η σκηνοθέτις, μιλώντας για μια ελεγεία πάνω στον φόβο. Κυρίως τον φόβο του ηθοποιού πριν την παράσταση. Ο πρωταγωνιστής ξεκινάει προσπαθώντας να ερμηνεύσει την λέξη φόβος και στο τέλος καταλήγει με το τι τελικά είναι αυτός”.

Ο συγγραφέας Will Eno, χαρακτηρίστηκε o «Samuel Beckett της εποχής μας» από τους New York Times ο θεατρικός κριτικός των οποίων έγραψε “Υπάρχει κάτι που να είναι υπαρξιακό stand-up comedy; Αν όχι, ο Will Eno μόλις το έχει εφεύρει… Πρόκειται για μια από αυτές τις αστείρευτες  θεατρικές νύχτες, που σ’ αφήνουν με κομμένη την ανάσα από την έκσταση και, αναλόγως την ευαισθησία στα σκοτεινά και τα υπέροχα μυστήρια της ζωής, με δάκρυα στα μάτια. Και φυσικά με γέλιο.”

Όταν ρωτήθηκε ο συγγραφέας για τον χαρακτήρα που δημιούργησε, απάντησε: “Ήρθε για να αποδείξει την ύπαρξή του καταρχήν στο εαυτό του και μετά στον κόσμο, στο κοινό. Να μπορεί να πει “Εδώ ήμουν,” και “Έτσι ένιωσα” και ίσως “Ιδού πώς είμαστε όλοι μας, και ίσως δε θα έπρεπε.” Ο Will Eno θεωρείται ομοτράπεζος των Ντέιβιντ Μάμμετ και Τέννεσι Ουίλλιαμς.

Μάνια Ζούση

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Will Eno

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου

Εικαστική Εγκατάσταση: Άγγελος Αντωνόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Κίνηση: Τατιάνα Μύρκου

Μουσική:  Διαμαντής Αδαμαντίδης

Στο ρόλο του Τhom Pain o Χάρης Γρηγορόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτις: Στέβη Κουτσοθανάση

Φωτογραφίες:  Βαγγέλης Μηναδάκης

Video: Στάθης Δογάνης

Διεύθυνση & οργάνωση παραγωγής: Άρης Σομπότης (Playwalk)

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, Πειραιώς 206, Ταύρος 17778

Παραστάσεις: 15 – 30 Ιουνίου 2017, κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή.

Ώρα παράστασης: 21:00

Διάρκεια παράστασης: 60’

Ώρες λειτουργίας εικαστικής εγκατάστασης:  18:00-20:00

Εισιτήρια: €10 (γενική είσοδος), €5 (ομαδικά άνω των 10, και ανέργων)

Προπώληση έως 14 Ιουνίου:  €8