Θέατρο

«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» στην Ελευσίνα

«Η φωνή του Σβέικ είναι η διαμαρτυρία των λαών ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και σε κάθε λογής κατάχρηση εξουσίας», σημειώνει ο

Δημήτρης Θεοδώρου, σκηνοθέτης της παράστασης “Ο καλός Στρατιώτης Σβέικ”, που ανεβάζει η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας

Πρόκειται για την γνωστή αντιπολεμική σάτιρα του Τσέχου συγγραφέα Γιάροσλαβ Χάσεκ με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έργο ξεκινάει με τη δολοφονία στο Σεράγεβο της Βοσνίας του Δούκα των Αψβούργων, Φραγκίσκου Φερδινάνδου. Γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να πυροδοτήσειsveik2 μια παγκόσμια σύρραξη. Ένας πόλεμος που κόστισε τις ζωές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων και άφησε πίσω του 20 εκατομμύρια τραυματίες. Η έκβαση του πολέμου αυτού ήταν για την Ελλάδα, η αφορμή του Εθνικού μας διχασμού (Ελ. Βενιζέλος – Κωνσταντίνος Α΄).

«Ο συγγραφέας με όπλο τη σάτιρα και τον σαρκασμό, χτυπάει την μιλιταριστική εξουσία στρατιωτικών και πολιτικών, τον παραλογισμό και την βαρβαρότητα του πολέμου» αναφέρει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Θεοδώρου. Και προσθέτει: «Για τον “Στρατιώτη Σβέικ” του Χάσεκ, η κάθε εξουσία που υποτάσσει την ελευθερία του ανθρώπου και διαιρεί την κοινωνία ανάλογα με τα συμφέροντα των εξουσιαστών σε θύτες και θύματα, είναι ένας άσχημος κόσμος, ανήθικος, σατανικά πλασμένος».

Με τον «Καλό Στρατιώτη Σβέικ» η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας συμπληρώνει φέτος οκτώ δημιουργικά χρόνια θεατρικής διαδρομής.

Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Δημήτρη Θεοδώρου, η μουσική επιμέλεια, η ενορχήστρωση και η διδασκαλία των τραγουδιών του Δημήτρη Ανδρώνη, κι ο σκηνικός διάκοσμος της Χριστίνας Χατζηνεοφύτου.

SONY DSC

Παίζουν: Σταύρος Χανάς, Έλενα Κακαρή, Αναστασία Τσοπόκη, Δέσποινα Ζουμή, Μαρία Λιβάνιου, Βαγγέλης Καλαντζής, Τασία Μπρέμπου, Κωνσταντίνα Δημητρίου, Νατάσσα Μεννή, Βαγγέλης Λινάρδος, Θανάσης Μίχας

Συμμετέχουν: Ελένη Πέππα, Βάσω Σπανούδη, Ευαγγελία Παπανικολάου, Ελένη Μαΐλη, Άγγελος Σαμπάνης, Αλέξανδρος Δούκας, Γιάννης Ρόκας.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Γιάροσλαβ Χάσεκ: “Ο καλός στρατιώτης Σβέικ”

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

21 Σεπτεμβρίου 2014 – ώρα: 8:30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη