Θέατρο

Ο «Αίας» του Ρίτσου στην Καβάλα

“Η στιγμή που ο Αίαντας του Γιάννη Ρίτσου ανεβαίνει στη σκηνή, είναι μια στιγμή που μια ολόκληρη εποχή φτάνει στο τέλος της”, αναφέρει η ηθοποιός Δήμητρα Λαρεντζάκη που σκηνοθετεί

την παράσταση – παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης η οποία παρουσιάζεται το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» στην Καβάλα με τον Κωνσταντίνο Κοζικόπουλο στην ερμηνεία του ήρωα.
“Τα κομμάτια μιας τάξης πραγμάτων, που μέχρι σήμερα όριζαν τον κόσμο όπως τον ξέραμε”, συμπληρώνει η σκηνοθέτις, “αιωρούνται παντού γύρω μας αποκομμένα, απ’ ό,τι ως τώρα είχε μια μορφή, ένα όνομα, μια πίστη, μια πατρίδα, μια ήσυχη θέση σε έναν κόσμο που φλέγεται, που δεν φοβάται, που ρισκάρει, που ζητώντας δικαίωση βρίσκει το θάρρος να υψώσει ανάστημα, να επαναστατήσει, να αντιταχθεί, να διεκδικήσει τη δικαίωση, μια ζωή με αξιοπρέπεια. Αυτή είναι και η πορεία του Αίαντα, μια πορεία που ξεκινά από τον ήρωα και τον ποιητή, για να φτάσει μέχρι σήμερα σε έναν δρόμο που θέλοντας και μη τον περπατάμε. Ένας δρόμος που ξεκινά από την Κοζάνη και το θέατρό της, μια πόλη που και ο ίδιος ο Ρίτσος έφτασε ως εδώ και έζησε τα γεγονότα της πολυτάραχης πολιτικής σκηνής. Μια πόλη που το θέατρο είναι κομμάτι της ζωής της, μια πόλη που μιλάει ακόμα με τους ποιητές μέσα από τα κείμενά τους όπως και στην περίπτωση του Αίαντα που φέτος ανοίγει την αυλαία και φωτίζει σε μια δύσκολη στιγμή τις σκέψεις μας”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο αριστουργηματικός δραματικός μονόλογος του Ρίτσου ανιχνεύει την πορεία του Αίαντα από το σκοτάδι στο φως και τη δικαίωση. Ο ηρωικός, ο δυνατός, ο αδάμαστος Αίαντας δεν μπορεί να υπάρχει πια. Οι νίκες του αποδεικνύονται φανταστικές, οι χρυσές πολιτείες που κυρίευσε ανύπαρκτες. Αντιμέτωπος με το εσωτερικό του σκοτάδι, το βιώνει, το παλεύει, το κατανοεί, το αποδέχεται και ξεκινά έναν νέο δρόμο προς την αλήθεια.«Εμένα μου φτάνει αυτό που βρήκα, χάνοντας τα πάντα», λέει. Αναζητώντας το φως και την ελευθερία, ο τσακισμένος Αίαντας βρίσκει την πίστη να ξαναβλαστήσει, να ξαναγεννηθεί σε έναν κόσμο που δεν θα θυμίζει τον παλιό, τον γεμάτο ψέματα και «χωρίς καθόλου αγάπη». Η παράσταση ακολουθεί αυτή τη διαδρομή του Αίαντα, που υπερασπίζεται όλους εκείνους που διεκδικούν μια προσωπική αλήθεια και ταυτότητα. Όσους βρίσκουν το θάρρος να σηκώσουν κεφάλι, να υψώσουν ανάστημα, με οποιοδήποτε κόστος. Σε μια παράλληλη διαδρομή, η ζωή του ποιητή φωτίζεται απροσδόκητα, καθοριστικά, αμετάκλητα από αυτόν τον συγκλονιστικό μονόλογο-μαχαίρι.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία, δραματουργία, σκηνογραφική επιμέλεια: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Μουσική: Μάκης Σεβίλογλου
Βίντεο: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Κινηματογραφικός Αίαντας: Νίκος Τσολερίδης
Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Κοζικόπουλος
Η φωτογραφία της αφίσας και οι φωτογραφίες των δοκιμών της παράστασης είναι του Αλέξανδρου Βρεττάκου.
Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», Καβάλα
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016, στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 10 € κανονικό, 7 € φοιτητικό – μαθητικό