featured Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ο Άρης, η Ζωή και ένα δωμάτιο με φεγγίτη

«Το γεγονός με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην διαδρομή της προετοιμασίας μιας παράστασης συμβαίνει όταν ανακαλύπτεις το «κλειδί» της δικής σου, προσωπικής ερμηνείας του κειμένου. Το στοιχείο εκείνο που θα φωτίσει και θα αποκαλύψει μία ή περισσότερες πτυχές της πρόθεσης του δημιουργού και συγγραφέα του θεατρικού έργου όπως αυτή γίνεται αντιληπτή μέσα από τις αισθήσεις, το λογικό και το προσωπικό φίλτρο του δευτερογενούς δημιουργού της παράστασης, του ηθοποιού και του σκηνοθέτη”, αφηγούνται στο artplay.gr οι ηθοποιοί, συμπρωταγωνιστές και συνσκηνοθέτες Κων/νος Μάρκελλος  και Ελένη Στεργίου με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα της “Παρέλασης” της Λούλας Αναγνωστάκη στη Β΄Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

“Στην περίπτωση της δικής μας «Παρέλασης» το κλειδί συνέβη να έχει το όνομα «Απουσία Κλειδιού». Δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά μια πραγματικότητα. Στην προσπάθειά μας να συλλάβουμε το μέγεθος και να δώσουμε μορφή στο κλειστό σχήμα του κόσμου μέσα στον οποίο ζουν και αλληλεπιδρούν ο Άρης κι η Ζωή, οι ήρωες της «Παρέλασης», καταλήξαμε στην ιδέα να σχεδιάσουμε ένα δωμάτιο χωρίς άλλη δυνατότητα διεξόδου παρά μόνο αυτήν του φεγγίτη, μέσα από τον οποίο οι δυο τους έτσι κι αλλιώς έρχονται σε επαφή  με τον έξω κόσμο, όντας μάρτυρες των όσων  λαμβάνουν χώρα στην πλατεία.

Σταδιακά οι τοίχοι, το όριο ανάμεσα στους δυο κόσμους, τον μέσα και τον έξω υποχώρησαν. Ο εγκλωβισμός των δυο χαρακτήρων, καθώς οι πρόβες προχωρούσαν, πήρε σχήμα καθαρότερο, άρχισε να διαγράφεται με πιο αδρές γραμμές στο εσωτερικό τοπίο της μεταξύ τους σχέσης. Το προσωπικό τους αδιέξοδο, που συμπυκνώνει στο έργο και το συλλογικό, δεν ήταν παρά ένα παράγωγο της αδυναμίας τους να επικοινωνήσουν και να συμφιλιωθούν με τους βαθύτερους  φόβους και τις ανασφάλειές τους, αλλά και μεταξύ τους, καταδικασμένοι να μιλούν μόνο για τις επιθυμίες τους τις οποίες, απομονωμένοι, αδυνατούν να πραγματώσουν.

Μα, αν δεν υπάρχουν τοίχοι, τότε δεν θα υπάρχει και πόρτα. Κι αν δεν υπάρχει πόρτα τότε ποιος χρειάζεται το… κλειδί; Αντικείμενο στο οποίο αναφέρονται και οι δυο άμεσα ή έμμεσα πολλές φορές μέσα στο έργο. Σ’ αυτό το επίπεδο αναζητήσαμε το μέτρο της έντασης και την χροιά που έχει αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι εξουσίας και επιβολής, στο οποίο επιδίδονται τα δυο αδέλφια. Η μη-ύπαρξη κλειδιού μεγεθύνει το αδιέξοδο στο οποίο βουτούν ο Άρης και η Ζωή κάθε φορά που διαβεβαιώνουν ο ένας τον άλλο ότι «…θα το πάρουν, θ’ ανοίξουν την πόρτα και θα βγουν έξω…». Η μη-ύπαρξη κλειδιού οξύνει την βίαιη ικανοποίηση με την οποία τρέφονται κάθε φορά που ο ένας παρακολουθεί  τον άλλον να καταρρέει μπροστά στο ακατόρθωτο: Όχι την φυγή, αλλά την ένωσή τους.

Κι αν δεν υπάρχουν τοίχοι, τότε δεν θα υπάρχει και φεγγίτης. Κι αν δεν υπάρχει φεγγίτης τότε πού υπάρχουν όλα αυτά που ο Άρης υποστηρίζει ότι συμβαίνουν στην πλατεία; Πού υπάρχει η Παρέλαση;

Αν το μόνο σταθερό και αναγκαίο επίπεδο για να ζήσει το έργο είναι ένα πάτωμα πάνω στο οποίο να μπορούν να κινούνται και να μιλούν οι ήρωές του, κι αν το σημείο αναφοράς όλων των σχέσεων μέσα στην «Παρέλαση» είναι εκείνος ο τοίχος με τον φεγγίτη του που ορίζει και χωρίζει τόσους κόσμους, τότε γιατί ο Άρης και η Ζωή να μην μπορούν να περπατήσουν πάνω του;

Αυτή η καθοριστική σκηνογραφική -που έγινε και σκηνοθετική- επιλογή εικονογράφησε στην ουσία του ένα σύμπαν ετοιμόρροπο, διαστρεβλωμένο όσο και όλες οι αναντίρρητες αλήθειες και βεβαιότητες της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής μας».

Κων/νος Μάρκελλος – Ελένη Στεργίου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος & Ελένη Στεργίου

Σύμβουλος στην Δραματουργία:  Βασιλική Δεμερτζή

Σχεδιασμός Σκηνικού Χώρου: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη & Μπάμπης Καμπανόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου

Μίξη Ήχου-Mastering: Πάνος Τσεκούρας

Κατασκευή Σκηνικών:  Μπάμπης Καμπανόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Βίντεο & trailer παράστασης:  Κώστας Στάμου & Χάρη Καρακουλίδου / Artlabor Productions

Φωτογραφίες Promo: Γιάννης Μπαριτάκης

Φωτογραφίες Παράστασης: Χάρης Καλαμπόκης

Γραφιστικά-Αφίσα: Ειρήνη Ματθαίου

 

Παίζουν

Ελένη Στεργίου, Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Παραγωγή

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (σε συνεργασία με τους THIS FAMOUS TINY CIRCUS theater group)

Για την πολύτιμη στήριξη και συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της παραγωγής οι This Famous Tiny Circus theater group θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους Θανάση Χειμωνά, Αλέκα Βακαλοπούλου, Τσιμάρα Τζανάτο, Χριστίνα Θανάσουλα, Γεωργία Μπούρδα, Θέμη Θεοχάρογλου, Μάνο Λυδάκη, Αγγελική Μπρισνόβαλη, Λάμπρο Γιώτη και Γαβριήλ Τσακλίδη

INFO:

Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/ Β’Σκηνή

Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη

Πληροφορίες – κρατήσεις : 210 8838727

Παραστάσεις:

Από 29 Απριλίου και για λίγες μόνο παραστάσεις

Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια:

60 λεπτά

 

 

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 12 ευρώ

Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, Άτομα άνω των 65): 8 ευρώ

Ατέλειες, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ