Θέατρο

Ο αποχαιρετισμός του Κώστα Φιλίππογλου στο «Exit»

Με ένα προσωπικό κείμενο που έγραψε για το artplay.gr ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου αποχαιρετά την παράσταση «Exit» (παίζεται για τελευταίο δευτερότριτο στο Bios Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη) και ευχαριστεί τους συνεργάτες του,

λίγο πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον Προμηθέα Δεσμώτη που ετοιμάζει για την Επίδαυρο.

«Το «exit» τελειώνει τις παραστάσεις του στο Bios. Μια παράσταση που βασίστηκε στις προσωπικές εμπειρίες της Ελένης Καψαμπέλη και της Μαρκέλλας Φανού, που έγραψαν και το κείμενο. Έχουν μείνει πλέον οι παραστάσεις της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης. Κάνοντας ανασκόπηση αυτής της περιόδου, συνειδητοποιώ πόσο χαρούμενος είμαι που σκηνοθέτησα αυτή την παράσταση.

Μετά τις τελευταίες επιτυχημένες παραστάσεις και κυρίως μετά την επιτυχία του «Φιλοκτήτη» στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο με ρωτούσαν φίλοι και δημοσιογράφοι γιατί σκηνοθετώ μια μικρή παραγωγή στο υπόγειο του Bios.

Γιατί; Μα γιατί μου αρέσει. Γιατί οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στην εικόνα ή στα πλαίσια που τους επιβάλλονται. Πρέπει να δοκιμάζουν και να δοκιμάζονται στα πράγματα που τους γοητεύουν.

Βλέποντας μετά από δύο μήνες την Ελένη και την Μαρκέλλα, να δουλεύουν με το ίδιο πάθος όπως στις πρόβες, να κάνουν πάντα περάσματα πριν την παράσταση και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αλλάξουμε πράγματα, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κείμενο και εικόνες, συγκινούμαι.

Με συγκινεί η αφοσίωση τους, το πάθος τους και η αγάπη τους για το θέατρο και τη ζωή. Ελένη και Μαρκέλλα, σας ευχαριστώ πολύ! Και του χρόνου!».

Κώστας Φιλίππογλου.