Θέατρο

Ο «Αυτόχειρ» του Μητσάκη στο act

«Αυτοκτονώ. Ας μην ενοχληθή κανείς», γράφει το σημείωμα του αυτόχειρα που ο αστυνόμος βγάζει από το πορτοφόλι του και το δείχνει στον αφηγητή. Ένα κλασικό κείμενο του πεζογράφου Μιχαήλ Μητσάκη που δεν έχει ανέβει ποτέ στο θέατρο

 

όπως και κανένα άλλο έργο του – ανεβαίνει για πρώτη φορά στο act της Πάτρας την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 21.30 σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου και τον πατρινό ηθοποιό Δημήτρη Γεωργαλά.
Το έργο πραγματεύεται το ζήτημα του κύκλου της ζωής και του θανάτου, της φθαρτότητας του ανθρώπου και της διαχρονικότητας της ανθρωπότητας. Ένας άνθρωπος πεθαίνει μα η πόλη συνεχίζει να ζει, ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι. Ο Μητσάκης για να αναπτύξει το θέμα του χρησιμοποιεί ως τοπίο την γεμάτη ζωή πόλη της Πάτρας του 1900. Η οικειότητα του πατρινού κοινού με την πόλη σε συνδυασμό με την αφήγηση της ιστορίας θα εντείνει δραματουργικά το παιγνίδι με τον χρόνο.
Ο Μιχαήλ Μητσάκης (1865;-1916), δημοσιογράφος και πεζογράφος, ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, γεννήθηκε στα Μέγαρα, έλαβε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Σπάρτη, το 1880 γράφεται στην Νομική Αθηνών την οποία εγκαταλείπει μετά από δύο χρόνια και αφοσιώνεται στην δημοσιογραφία. Αρχικά συμμετέχει στην σύνταξη της σατιρικής εφημερίδας “Ασμοδαίος”, ενώ εκδίδει παράλληλα τις “Θόρυβος” και “Πρωτεύουσα”. Συνίδρυσε με τους Θέμο και Μπάμπη Άννινο, το σατιρικό Άστυ. Πρωτοπόρος του νατουραλισμού και θεμελιωτής της αστικής πεζογραφίας. Παρότι υπήρξε υπέρμαχος της Δημοτικής, η γλώσσα των έργων του είναι μεικτή. Η λογοτεχνική του παραγωγή σταματάει λόγω της ψυχικής ασθένειάς του και του θανάτου του από περιπνευμονία στο Δρομοκαΐτειο.

Συντελεστές:
Κείμενο: Μιχαήλ Μητσάκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Ερμηνεύει ο Δημήτρης Γεωργαλάς
Επιμέλεια κοστουμιών και σκηνικού χώρου: Μαρία Βασιλάκη
Επιμέλεια μουσικής: Σάκης Μπάστας
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κινηματογράφηση – Φωτογραφίες: Περικλής Παπανδρεόπουλος
Σχεδιασμός αφίσας και εντύπων: Δημήτρης Γιαννακούλιας

θέατρο act (σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)

Πρεμιέρα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30
Γενική είσοδος 10€, μειωμένο 8€
Κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263