Θέατρο

“NORD-OST, μέρες που ξεχάστηκαν”

Το “NORD-OST, μέρες που ξεχάστηκαν”, ένα πολιτικό έργο για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μόσχα στις 23 Οκτωβρίου 2002, όπου 32 Τσετσένοι αυτονομιστές εισέβαλαν στο θέατρο της οδού Ντουμπρόβκα και διέκοψαν βίαια το μιούζικαλ “ΝΟRD-OST”

με αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος στην Τσετσενία, ανεβάινει για τέσσερις παραστάσεις στο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάασκαρη. Ακολούθησαν 57 ώρες ομηρίας για 850 θεατές και μια επιχείρηση διάσωσης με δηλητηριώδη αέρια που κόστισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους. Μέχρι σήμερα δεν έχει κριθεί κανένας ένοχος.

Nordost 01

Τρεις γυναίκες με διαφορετική προέλευση, μια Τσετσένα “μαύρη χήρα”, μια Ρωσίδα όμηρος και μια Λετονή γιατρός διασταυρώνουν τις μαρτυρίες τους και ξαναζούν λεπτό προς λεπτό τη συγκλονιστική εμπειρία τους. Πώς βρέθηκαν εκεί; Τύχη, επιλογή, καθήκον; Πόσο θα αλλάξουν; Κάθε πλευρά βλέπει την ρωσο-τσετσενική σύγκρουση από διαφορετικό πρίσμα και της δίνει διαφορετικό όνομα. Οι Τσετσένοι αυτονομιστές την ονομάζουν «απελευθερωτικό αγώνα». Οι Ρώσοι ονομάζουν την σύγκρουση «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μια rock παράσταση βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες για μία από τις πιο σκληρές κι ανατριχιαστικές τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα. Το θηλυκό στοιχείο έρχεται στο επίκεντρο, σπάνια η γυναίκα έχει τόσο κυρίαρχο ρόλο σε ανάλογες καταστάσεις κρίσης. Ζούμε μέρες που η βία, ο εξτρεμισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός κυριαρχούν κι απειλούν με διάλυση τον κοινωνικό ιστό. Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα φρικαλαιότητες Τζιχαντιστών που σοκάρουν την παγκόσμια κοινότητα. Η αντίδραση των δύτικών κοινωνιών στον Ιερό Πόλεμο που έχει κηρύξει το Ισλάμ, έπειτα βέβαια από αλλεπάλληλες επεμβάσεις των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους στον αραβικό κόσμο, είναι η άνοδος του Φασισμού και η εξαρση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Nordost 07

Κάθε τι ξένο και διαφορετικό μας τρομάζει, η παγκοσμιοποίηση αντί να άρει τις διαφορές, να ενώσει τους ανθρώπους και να μας φέρει πιο κοντά δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες που οδηγούν σε συγκρούσεις και περιχαράκωση. Όλοι είναι έτοιμοι να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα τους με κάθε μέσο και οποιοδήποτε κόστος. Κάθε πλευρά προσπαθεί να εκδικηθεί και να επιβάλλει τις αξίες της σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι μίσους. Και επειδή χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία διασχίζουν τις θάλασσες μας ψάχνοντας ένα καταφύγιο στην Ευρώπη, στην Αμερική ένα μαύρο παιδί ακόμα αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας, επειδή στην Νιγηρία το να σπουδάσει μια γυναίκα είναι έγκλημα που μπορεί να την οδηγήσει στο θάνατο, επειδή ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία, επειδή το Ισραήλ μπορεί να βομβαρδίζει όποτε θελήσει σχολεία και νοσοκομεία στην Παλαιστίνη, επειδή ένας σκιτσογράφος μπορεί να δολοφονηθεί στο όνομα του Μωάμεθ, κι επειδή οι αναφορές αυτές δεν έχουν τέλος, η παράσταση Nord-ost λειτουργεί σαν μπρεχτική παραβολή ώστε να σταθούμε κριτικά στην δική μας κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, να βρούμε διεξόδους και να λειάνουμε τις θέσεις μας που ίσως αγκυλώνουν και τραυματίζουν τους γύρω μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Μέρες σαν εκείνες στη Μόσχα τον Οκτώβρη του 2002 δεν πρέπει να ξεχαστούν.

 

Nordost 13ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Γεωργόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Γεωργόπουλος
Εκτέλεση Παραγωγής: Σοφία Παναγοπούλου
Φωτογραφιές -Video : Θοδωρής Θεοδώρου
Αφίσα: Nίκος Παναγόπουλος
Ενδυματολόγος : Τόνια Πλατανά

ΠΑΙΖΟΥΝ: Γκιόκα Σταυρούλα, Καλυβά Μαρία, Σαρέλη Μαρία
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Δευτέρα 2/11 και 9/11 στις 21.30
Τρίτη 3/11 και 10/11 στις 22:15
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος : 10 ευρώ
Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια,
Τηλέφωνα επικοινωνίας 210 5242211 -13