Θέατρο

Νόμιμη έκρινε το Σ.τ.Ε την απομάκρυνση Χατζάκη από το Εθνικό

Ως αβάσιμη απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, με την οποία παύθηκε από τη θέση του.

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με την απόφασή του, που έγινε γνωστή, απέρριψε την αίτηση του Σ. Χατζάκη, κρίνοντας ότι η πρόωρη λήξη της θητείας του αιτιολογείται νόμιμα, καθώς διέπραξε δύο σοβαρές παραβάσεις: το 2014 υπέγραψε τρεις συμβάσεις έργου (για σκηνοθεσία παραστάσεων κ.λπ.) με το Εθνικό Θέατρο συνολικού ύψους 4.000 ευρώ, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι δύο και το 2015 υπέγραψε και πάλι τρεις συμβάσεις, συνολικού ύψους 31.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό ο Σωτήρης Χατζάκης, το 2013 είχε διοριστεί με τριετή θητεία καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Την 21η Απριλίου 2015, με απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά και Νίκου Ξυδάκη αντίστοιχα, ανακλήθηκε η απόφαση διορισμού του. Σύμφωνα με το νόμο, η θητεία του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μπορεί να διακοπεί πρόωρα από το διοικητικό συμβούλιο, με πλειοψηφία 2/3 και αιτιολογημένη απόφαση.

Ο Σωτήρης Χατζάκης είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί ως παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του. Το ΣτΕ ερμηνεύοντας τη νομοθεσία στο πλαίσιο των σκοπών του δημοσίου συμφέροντος, έκρινε ότι ο υπουργός Πολιτισμού μπορεί να αποφασίζει, με αιτιολογημένη απόφαση του, την πρόωρη λήξη της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή και «για οποιονδήποτε άλλο σοβαρό λόγο».

Πάντως, ο Σωτήρης Χατζάκης, μεταξύ των άλλων, επικαλέστηκε ότι για τη σκηνοθεσία του έργου «Μυστικοί Αρραβώνες» δεν έλαβε αμοιβή. Να σημειωθεί, ότι μειοψήφησε ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος. Τελικά, από το ΣτΕ κρίθηκε ότι ο κ. Χατζάκης υπέπεσε σε δύο σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας και απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί του.

Πηγή: Αυγή