Θέατρο

Ν. Ξυδάκης: Η Αμφίπολη υπόδειγμα για μια ολιστική διαχείριση αρχαιολογικών χώρων

Ιδιαίτερα γλαφυρός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στις δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στην Αμφίπολη, αλλά και στο» πόστ» που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook με τον τίτλο «Ένα πρωινό στην Αμφίπολη».
«Αυτό που είδα εγώ, πέραν του μνημείου που ανακαλύφθηκε, είναι ότι όλη η περιοχή είναι ένα καταπληκτικό σύνολο στο οποίο υπάρχουν ήδη πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, υπάρχει ο χώρος του αρχαίου Γυμνασίου, που είχε ανασκαφεί από τον αείμνηστο Λαζαρίδη, πάρα πολλά ευρήματα βρίσκονται στο μουσείο της Αμφιπόλεως, που αξίζει το ενδιαφέρον και την επίσκεψη του κοινού», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

Και πρόσθεσε: «Η ομορφιά του τόπου, οι αμυγδαλεώνες γύρω από τον λόφο Καστά είναι ένα μοναδικό πράγμα στον ελλαδικό χώρο, γεγονός που μας οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις, δηλαδή, όλα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει να τα εντάξουμε σε μία συνολική σκέψη, για το τι είναι ο τόπος, το φυσικό τοπίο, η σύγχρονη παραγωγή, οι πόλεις γύρω, που ζουν πάνω στα χνάρια των παλαιών πόλεων, και από αυτή την άποψη είναι ένα υπόδειγμα πώς θα κινηθούμε στο μέλλον. Μια ολιστική διαχείριση του τοπίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου κόσμου”.


Διαβεβαίωσε επίσης ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξει τη συντήρηση και αναστήλωση του μνημείου, καθώς και τη μελετητική διαδικασία των ευρημάτων του». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μελέτη και τη συντήρηση των ευρημάτων , αλλά και την αναστήλωση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του τύμβου. «Υπήρξε γενναία χρηματοδότηση, όσο δεν υπήρξε σε άλλο μνημείο», επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης. «Το υπουργείο θα στηρίξει τη μελετητική διαδικασία αλλά και τη συντήρηση. Πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ηρεμία, ώστε να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα. Αρχαιολογία δεν είναι μόνο η ανασκαφή, αλλά η συνολική μελέτη του παρελθόντος. Ασφαλώς χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης. Πρωτίστως, όμως, οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στην επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που τώρα παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται».

Ο κ. Ξυδάκης πρόσθεσε ότι η περιοχή της Μακεδονίας διαθέτει απίστευτο πλούτο ευρημάτων και μνημείων, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορική της φυσιογνωμία. «Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς με σκανδαλοθηρική λογική. Τα σπάνιας ομορφιάς ευρήματα στο μουσείο της Αμφίπολης μαρτυρούν μια μακρότατη ιστορική διάρκεια. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες, “πολύτιμους λίθους” που αποκαλύπτουν την ιστορική πορεία των ανθρώπων του τόπου. Οι επιστήμονες πρέπει να σκύψουν ανενόχλητοι πάνω από τα ευρήματά τους και να αφηγηθούν το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του χθες».

Κατά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, το Μουσείο, το Γυμνάσιο και τον τύμβο Καστά στο Νομό Σερρών τον κ. Ξυδάκη συνόδευσαν η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Κώστα Μελίτος, δήμαρχο Αμφίπολης, και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Κατερίνα Περιστέρη. Επίσης παρέστη και η κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλευτής Σερρών.