Θέατρο

Νέα εποχή στο Εθνικό Θέατρο

“Για νομοθετική αναμόρφωση ως συμβολή και προίκα του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Εθνικό Θέατρο ”, έκανε λόγο ο Νίκος Ξυδάκης κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του νέου Δ.Σ της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας, που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Μαϊου.

Ο Υπουργός μίλησε για ένα Εθνικό Θέατρο “πιο λειτουργικό, πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό ως προς την διαφανή χρήση και υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και την εις βάθος παιδεία του ελληνικού λαού”.

Στάθης Λιβαθινός: Ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε τη θεατρική παιδεία

“Ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε την θεατρική παιδεία και να επενδύσουμε σε αυτήν”, δήλωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός, συμπληρώνοντας: “πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή που αφορά στην ύπαρξη οικονομικού διευθυντή και μάνατζερ, έτσι ώστε όλα να είναι διαφανή σε κοινό και εργαζομένους”. Πρόσθεσε επίσης ότι “ο τρόπος επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή θα πρέπει να γίνεται με κατάθεση φακέλλων όπως σε ευρωπαικά κράτη”.

Ο Σ. Λιβαθινός δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως “είμαστε εδώ όχι για να γίνουμε αρεστοί, αλλά για να είμαστε πάντα στην απέναντι πλευρά!”. Ως προς το ρεπερτόριο που έχει ανακοινωθεί από την προηγούμενη διεύθυνση, ανέφερε πως “θα το χειριστούμε με πάρα πολύ σεβασμό, καθώς μέσα σε αυτό εμπλέκονται πάρα πολλοί καλλιτέχνες. Κάνουμε κάποιες αλλαγές, θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα και στο μέτρο του εφικτού θα προσθέσουμε όσα μπορούμε. Δεν είμαστε εδώ για να μοιραστούμε μεταξύ μας την τράπουλα” είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για καινούριες καλλιτεχνικές προτάσεις του Εθνικού προς την επαρχία, καθώς και για συνεργασίες με το εξωτερικό” που θα ανακοινωθούν σύντομα.

IMG_8274

Θανάσης Παπαγεωργίου: Όλοι μας θέλουμε ένα σπουδαίο ελληνικό Εθνικό Θέατρο

“Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε ένα σπουδαίο ελληνικό Εθνικό Θέατρο, καλύτερο από κάθε άποψη” υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΣ Θανάσης Παπαγεωργίου, ευχόμενος “να φτιάξει ο Λιβαθινός το Εθνικό Θέατρο, όπως το ονειρεύεται και όπως το έχει ανάγκη η πατρίδα”

Κυριάκος Κατζουράκης: πρέπει να δράσουμε όπως στην πολιορκία του Λένινγκραντ 

“Θα συμβάλλω στην περιπέτεια του Εθνικού Θεάτρου” επεσήμανε το μέλος του ΔΣ Κυριάκος Κατζουράκης, συμπληρώνοντας πως “ζούμε στη πιο δυσάρεστη στιγμή της ιστορίας μας, όπου δεν περισσεύουν λεφτά και έτσι οι άνθρωποι πρέπει να δράσουμε όπως έκαναν όσοι κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ φυγάδευσαν τα έργα τέχνης από το Ερμιτάζ ! Εύχομαι όλα να πάνε καλά!”, κατέληξε.

IMG_8217

Αμαλία Μουτούση: Υπάρχει πνεύμα στήριξης και συνεννόησης

“Για πνεύμα στήριξης και συνεννόησης” μίλησε η Αμαλία Μουτούση που έκανε λόγο για έναν “σκηνοθέτη με έντονο το κομμάτι της παιδείας στη δουλειά του”, αναφερόμενη στον Στάθη Λιβαθινό.

Θοδωρής Αμπαζής: Ανοιχτό στην κοινωνία το νέο Εθνικό

Για “θέατρο ανοιχτό στην κοινωνία, δίπλα σε όλους με δυνατότητες για νέους ηθοποιούς” μίλησε ο Θ. Αμπαζής κάνοντας παραλλήλως λόγο για ένα “λεωφορείο που τρέχει με τεραστια ταχύτητα και όντας μέσα πρέπει να μάθουμε πως δουλεύουν τα πάντα”!

Β. Σ