Θέατρο

«Μινέττι» στο «Δέντρο» της Λευκωσίας

Έναν φόρο τιμής στην καλλιτεχνική δημιουργία, στο θέατρο και την υποκριτική τέχνη, αποτελεί το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Μινέττι» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και στο Θέατρο «Δέντρο» της Λευκωσίας σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο.

Ο “παράξενος” κύριος Μινέττι, φημισμένος ηθοποιός στο παρελθόν, φτάνει παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Οστάνδη για να συναντήσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου του Φλένσμπουργκ, που τον κάλεσε να λάβει μέρος στη διακοσιοστή επέτειο του, ερμηνεύοντας το Βασιλιά Ληρ.

Το έργο διαδραματίζεται στο χωλ ενός παλιού ξενοδοχείου του οποίου οι ένοικοι απαρτίζουν έναν κόσμο (..με παλιάτσους, νάνους, μασκαρεμένους και σακάτηδες) που αμφιταλαντεύεται συνεχώς ανάμεσα στη πραγματικότητα και τον εφιάλτη, το κωμικό και το τραγικό. Πόσο πραγματικό είναι αυτό το παράξενο ξενοδοχείο και πόσο αντικατοπτρίζει τον διασαλεμένο ψυχικό κόσμο του ήρωα;

Ο Μινέτι ανοίγει συνομιλία με αυτά τα άγνωστα πρόσωπα για να μετατρέψει πολύ γρήγορα το διάλογο σε ένα μοναχικό παραλήρημα για τη ζωή, την ήττα, την τέχνη. Ο ήρωας υποκινεί τη δράση με άξονα την επιθυμία του για μία τελευταία εμφάνιση στο θέατρο, μια συνάντηση, ένα συνομιλητή, ένα βλέμμα.

Στο «Μινέττι» το όνομα του Ληρ επαναλαμβάνεται εβδομήντα πέντε φορές. Η Σαιξπηρική φράση “a bitter fool” (ένας πικρός τρελός) – φράση κλειδί στο κείμενο – και η συνεχής αναφορά στο Ληρ, ανοίγουν τις πύλες για να εισχωρήσει η τρέλα ως φαρμακερός καρπός της γνώσης. Ο έκπτωτος βασιλιάς της σκηνής Μινέττι έχει συνείδηση της αποτυχίας του αλλά γνωρίζει όπως και άλλοι καλλιτέχνες – ήρωες του Μπέρνχαρντ- ότι η τέχνη είναι η μόνη ελπίδα, η ύστατη σανίδα σωτηρίας.

Το έργο έχει πάρει τον τίτλο του από τον σπουδαίο γερμανό ηθοποιό Μπέρνχαρντ Μινέττι που πρώτος ερμήνευσε το έργο.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Στέλιος Παυλίδης
Σκηνοθεσία: Θανάσης Γεωργίου
Σκηνικά: Έλενα Κοτασβήλι
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Λαμπής
Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Νικολάου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Ηχητικό περιβάλλον: Δημήτρης Σπύρου
Φωτογραφίες: Ισμήνη Χαχολιάδου

Παίζουν: Θανάσης Γεωργίου, Έλενα Αγαθοκλέους, Μαρίνα Μανδρή, Νίκος Βαρέλλας, Αλεξία Νικολάου, Φαίδων Οδυσσέως, Μιχάλης Στεφανίδης, Παναγιώτης Τοφή.

MINETTI του Τόμας Μπέρνχαρντ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο 13 Μαϊου 2017, 20:30
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 13 – 31 Μαΐου 2017

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ: 20:30
ΚΥΡΙΑΚΗ: 19:00

Θέατρο ΔΕΝΤΡΟ
(Ενότητος 44β, Παλλουριώτισσα)