Θέατρο

Μια βαθιά υπόκλιση και ένα χειροφίλημα

Στην μικρή, «ήσυχη» και ερευνητική φόρμα που εμπεριέχει βάθος και συναίσθημα, επιστρέφει ο Κώστας Φιλίππογλου, μέσα από την παράσταση «Exit», που κάνει σήμερα Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου πρεμιέρα στο Bios και όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει στο artplay.gr, είναι εμπνευσμένη αλλά και αφιερωμένη στη γυναίκα.


Δύο γυναίκες, μητέρες, σύζυγοι, δύο γυναικεία σώματα, εγκλωβισμένα σε ένα αδιέξοδο παρόν. Ακινητοποιημένες σαν να παγιδεύτηκαν στα ερείπια του χρόνου, σαν να έχουν πέσει σε κώμα, όπου τo σώμα αδρανεί, ενώ το μυαλό και το συναίσθημα δουλεύουν ακατάπαυστα.

Βρίσκονται αναγκαστικά δίπλα-δίπλα και μοιράζονται τις τραυματικές εμπειρίες τους, άλλοτε με συγκίνηση, άλλοτε με χιούμορ ή αυτοσαρκασμό. Ανίκανες να δουν το μέλλον τους, ανασυνθέτουν τις εικόνες του παρελθόντος, παιδική ηλικία, σεξουαλική ταυτότητα, δέσμευση με το άλλο φύλο, η γέννηση των παιδιών τους. Αναβιώνουν τα συναισθήματα του τότε.

 

εξιτ 2

Γιαγιάδες – τέρατα, μανάδες – τέρατα, κόρες- τέρατα, παιδιά – τέρατα. Πώς θα σπάσει αυτή η αλυσίδα; Αυτή η ξέφρενη πορεία της τρέλας; Πόσες γενιές ακόμη θα συνεχίζεται η νεύρωση και μετά από πόσες γενιές θα εξελιχθεί σε ψύχωση; Πώς θα την σταματήσουν αυτές οι δύο ανυπεράσπιστες εγκλωβισμένες υπάρξεις; Η κάθαρση θα έρθει με την συγχώρεση ή με την απόλυτη ψυχωτική ρήξη;
Θα περάσουν από όλη την αλληλουχία των συναισθημάτων. Από την οργή στον πόνο, τη θλίψη, τη συμπόνια και τελικά την κατανόηση. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ονειρευτούν το μέλλον τους και να βιώσουν τη χαρά και την ελευθερία τους.

 

εξιτ 4

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Κείμενο-ερμηνεία: Μαρκέλλα Φανού, Ελένη Καψαμπέλη
Συν-σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού, Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνικά-Video-Φωτογραφίες: Όλγα Μπρούμα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Στεφανία Δράκου, Άντζελα Τσαμασίρου, Εριφύλη Στεφανίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Σοφιαδέλη

 

εξιτ 3

 

Πληροφορίες παράστασης
Διάρκεια παραστάσεων: 2 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου 2015
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη
Έναρξη: 20.30

Οι φωτογραφίες από την γενική πρόβα είναι του light designer της παράστασης, Αλέξανδρου Αλεξάνδρου