Θέατρο Παιδί

“Μια ημέρα στο Θέατρο” …του Πειραιά

Ένας ηθοποιός-μάγος που κάνει πρόβα στην άδεια σκηνή μαζί με τον βοηθό του, και μια κοπέλα που αμφισβητεί τη δύναμη της θεατρικής ψευδαίσθησης και επιμένει να είναι γαντζωμένη στην πεζή πραγματικότητα, συναντιούνται απροσδόκητα και η συνάντηση αυτή γίνεται αφορμή

για ένα συναρπαστικό και μαγικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ένα ευφάνταστο κυνήγι της αλήθειας με συνοδούς τα πιο γοητευτικά θεατρικά ψέματα.
Έτσι ξεκινά το «Μια Ημέρα στο Θέατρο», μια εκπαιδευτική θεατρική παράσταση – βιωματική εμπειρία για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κάνει πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με ελεύθερη είσοδο, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και κείμενο Όλιας Λαζαρίδου.

mia imera sto theatro 2

Με το άνοιγμα της αυλαίας, η ηρωίδα μας εισβάλει σε έναν περίεργο κόσμο ποιητικού ρεαλισμού που απογειώνει τις αισθήσεις, Στον κόσμο αυτό τα πάντα μπορούν να συμβούν! Η φαντασία απελευθερώνεται, η μαγεία συναντά το όνειρο, το ψέμα μπερδεύεται με την αλήθεια και οι μνήμες της παιδικής αθωότητας ξυπνούν. Τα αντικείμενα ζωντανεύουν και «χορεύουν», ηθοποιοί εμφανίζονται και εξαφανίζονται μαγικά, το φως εναλλάσσεται μαγικά με το σκοτάδι, οι σκιές ξεκολλούν από τους τοίχους και η δύσπιστη κοπέλα μεταμορφώνεται κι εκείνη σε ηρωίδα ενός ρομαντικού παραμυθιού που «ξεκλειδώνει» την καρδιά της και ανατρέπει την κυνική κοσμοθεωρία της.

Η παράσταση δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς μαθητές να γνωρίσουν από κοντά ένα εντυπωσιακό θεατρικό οικοδόμημα-μνημείο, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της σύγχρονης Ελλάδας: το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εγκαινιασμένο πριν από 118 ολόκληρα χρόνια, έχει φιλοξενήσει στη σκηνή του -η οποία θεωρείται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της εποχής μπαρόκ σε ολόκληρη την Ευρώπη- μερικές από τις πιο σπουδαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας.

mia imera sto theatro 3

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη, διάρκειας 45 περίπου λεπτών το καθένα και περιλαμβάνει:

α) Βιωματική ξενάγηση στους πιο ενδιαφέροντες χώρους του θεάτρου, όπως το εντυπωσιακό φουαγιέ, τα θεωρεία, η πλατεία και τα παρασκήνια, τα οποία κρύβουν στα σπλάχνα τους όλους εκείνους τους «μαγικούς» μηχανισμούς που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία αυτού που ονομάζουμε «θεατρική μαγεία». Η ξενάγηση θα πραγματοποιείται από μια έμπειρη ομάδα θεατρολόγων-παιδαγωγών και ηθοποιών και θα βασίζεται τόσο στη ζωντανή, θεατρική αφήγηση όσο και στη διαδραστική επικοινωνία και συνεργασία των ίδιων των παιδιών, που θα απασχολούνται σε θεατροπαιδαγωγικές δράσεις και παιχνίδια.

β) Παρακολούθηση της μονόπρακτης θεατρικής παράστασης της Όλιας Λαζαρίδου «Μια Ημέρα στο Θέατρο» που θα εμπεριέχει πρακτικά τη λειτουργία όλων εκείνων των μηχανισμών με τους οποίους τα παιδιά ήρθαν σε επαφή κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, με τον πιο γοητευτικό και «μαγικό» τρόπο και θα επενδύει στην ζωογόνο δύναμη του παιχνιδιού, κινητήριο μοχλό κάθε θεατρική λειτουργία. Επιπλέον θα αποτελεί τη βάση για περαιτέρω
συζήτηση και αλληλεπίδραση, καθώς θα πραγματεύεται με τρόπο ανάλαφρο και διασκεδαστικό, καίρια θέματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν όλους (σχέσεις εξουσίας, σύγκρουση φαντασίας και πραγματικότητας, αποδοχή της διαφορετικότητας, κ.ά.).

mia imera sto theatro 5
Συντελεστές της Παράστασης & της Ξενάγησης

Κείμενο: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Υπεύθυνη Έργου: Μαρίλια Σταυρίδου
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – Highway Productions / Λυκόφως
Παίζουν οι ηθοποιοί: Όλια Λαζαρίδου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Άρης Μπαλής
Ομάδα Ξενάγησης: Γιώργος Νανούρης, Χρήστος Σκούρτας, Ίρια Κατσαντώνη, Πάρις Θωμόπουλος, Σταύρος Γιαννακόπουλος

mia imera sto theatro 4

 

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και απευθύνεται σε μαθητές 9 – 15 ετών (Δ΄ Δημοτικού – Α΄ Λυκείου). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι δίωρο και θα πραγματοποιείται καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή), πρωινές ώρες (9:00-13:00). Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 210-4143360 & 210-4143359 (κ. Νίκος Διαμαντής – Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά) | Ωράριο: 10πμ-2μμ