Θέατρο

“Μετατόπιση προς το ερυθρό” στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ηθοποιός που εγκατέλειψε την υποκριτική χάριν της συγγραφής, ο Γιάννης Μαυριτσάκης καταφέρνει να κινητοποιεί τον κόσμο του θεάτρου κάθε φορά που γράφει νέο έργο.


μετατοπιση προς το ερυθρο 2Μετά  “Το τυφλό σημείο”,  και τα “ Wolfgang”, ” Κωλοδουλειά” και “ Vitrioli “, ο Μαυριτσάκης εμφανίζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών 6 και 7 Ιουλίου με το “Μετατόπιση προς το ερυθρό”.
Μετατοπιση προς το ερυθρο 1

Ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου που έχει προκαλέσει συζητήσεις με τις έως τώρα λιγοστές αλλά εντυπωσιακές σκηνοθεσίες του καθώς ξέρει να δημιουργεί εικόνες και ατμόσφαιρες, εξηγεί πως βασίζεται σε μια οπτική αφήγηση και μια έντονη εικαστικότητα. Η δεξαμενή άλλωστε που κυριαρχεί στο κέντρο της σκηνής είναι το δυνατό εικαστικό στοιχείο που αναμένεται να εντυπωσιάσει το εισερχόμενο κοινό. Ένας θηριοδαμαστής στη σκηνή ενός τσίρκου, μιλάει ανάμεσα σε παράξενα ζώα και ακροβάτες, για την έλευση ενός καινούργιου είδους, πέραν του ανθρώπου. Ο ίδιος ο άνθρωπος καταλήγει τελικά νούμερο τσίρκου καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα και σημαντικά γεγονότα καταντώντας γελοίος αλλά και τραγικός.

μετατοπιση προς το ερυθρο 3Ο τίτλος “Μετατόπιση προς το ερυθρό”αντλείται από την αστρονομία και σημαίνει το τεκμήριο της συνεχούς διαστολής του σύμπαντος. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 3ο διεθνές Φεστιβάλ Between the Seas (Mediterranean Performing Arts) της Νέας Υόρκης το καλοκαίρι του 2013 με τον τίτλο Redshift.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σκηνοθεσία – Σκηνικός χώρος
Θάνος Παπακωνσταντίνου

Σκηνικά – Κοστούμια
Νίκη Ψυχογιού

Κίνηση
Χαρά Κότσαλη

Σύνθεση ήχων
Αντώνης Μόρας

Δραματουργία ήχου-φωνών & Ηχητικός σχεδιασμός
Δημήτρης Καμαρωτός

Σχεδιασμός φωτισμών
Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός σκηνοθέτη
Ελεάνα Γεωργιάδου

Γλυπτική
Κατερίνα Ανδρέου
Δείτε όλους τους συντελεστές

Δραματολόγος
Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Ερμηνεύουν
Αμαλία Μουτούση
Αλεξία Καλτσίκη
Αντώνης Μυριαγκός
Θάνος Παπακωνσταντίνου
Μάριος Παναγιώτου
Κατερίνα Σπυροπούλου
Αμαλία Κοσμά
Νάντη Γώγουλου