Θέατρο

Με την “Σχεδία” των αστέγων στο “Προσκήνιο”

Μια παράσταση αλληλεγγύης για το περιοδικό δρόμου “Σχεδία”, προσφέρουν την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 9.00 το βράδυ, οι ηθοποιοί και οι συντελεστές του θεάτρου “Προσκήνιο”, της οδού Καπνοκοπτηρίου.

Στη σκηνή, το έργο του Ρουμάνου συγγραφέα Ματέι Βισνιέκ, “Η λέξη Πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα”, ένα γκροτέσκο, σουρεαλιστικό, αλλόκοτο και ονειρικό έργο που προκαλεί γέλιο και συγκίνηση, καταγράφοντας τη ζωή σε ζωντανή μετάδοση.

Στο έργο επιστρατεύονται μια τραβεστί και μια απίθανη θεωρία περί κομμουνισμού, μια πατρόνα που εξηγεί τον καπιταλισμό, μια πόρνη που διακηρύσσει την αθωότητά της τραγουδώντας σε μια ακατανόητη γλώσσα, ενώ ο γιος του έργου, συμφιλιώνεται με όλους τους νεκρούς στρατιώτες που είναι θαμμένοι στην περιοχή: Σέρβους, Βόσνιους, Ρώσους, Κροάτες, Γάλλους, Ισπανούς, Αυστριακούς, Ρουμάνους.

Η ΛΕΞΗ ΠΡΟΟΔΟΣ, photo © Alex Kat

“Όλα τα Βαλκάνια κι όλη η Μεσόγειος είναι θαμμένη εδώ”, λέει σε κάποια στιγμή, “πρόκειται για έναν παγκόσμιο χάρτη. Η ιστορία του 20ου αιώνα. Πάνω εκεί χτίζεται το σήμερα, η πρόοδος…”. Η πρόοδος και όλα τα δεινά του κόσμου, εμφύλιες συρράξεις, μεταναστεύσεις, παγκόσμια θρησκεία του κέρδους, trafficking, οι θλιβερές συνέπειες του απολυταρχισμού και του νεοφιλελευθερισμού, η σχιζοφρένεια να ζεις υπό παρακολούθηση και να μην γίνεσαι μαριονέτα!

“Για μένα η αποστολή της λογοτεχνίας δεν είναι η καταγγελία. Υπάρχουν ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, υπάρχουν μαρτυρίες των θυμάτων. Πρέπει να βρούμε μια γλώσσα που να ωθεί την καταγγελία στον στοχασμό. Οι όμορφες, θλιβερές ιστορίες είναι πλέον παγκόσμιες”, σημειώνει ο Βισνιέκ.

“Η Λέξη Πρόοδος…” του Ματέι Βισνιέκ που ανεβαίνει σε μετάφραση Έρσης Βασιλικιώτη και σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη, βραβεύτηκε το 2009 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Συντελεστές

Συγγραφέας Ματέι Βισνιέκ

Μετάφραση Έρση Βασιλικιώτη

Σκηνοθεσία Νίκος Γκεσούλης

Μουσική: Dasho Kurti

Σκηνικά / Κοστούμια: Σπύρος Κωτσόπουλος

Σκηνογραφική Επιμέλεια: Γιάννης Κρανάς

Κινησιολογία: Ναταλία Στυλιανού

Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας

Φωτογραφίες και Video Trailer: Alex Kat

Οργάνωση Παραγωγής: Έως-art

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Μελισάρης, Μαίρη Χήναρη, Θοδωρής Προκοπίου, Ναταλία Στυλιανού, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Γωγώ Βογάσαρη, Σάκης Σιούτης, Χριστίνα Σιώμου, Δημήτρης Κακαβούλας, Νίκος Γκεσούλης

Info

Παραστάσεις έως 13 Ιανουαρίου 2015

Δευτέρα και Τρίτη 21:00

Γενική Είσοδος: 12 € / Μειωμένο: 10 € / Ατέλεια: 5 €