Θέατρο

Μαρία Σάββα: «Η δύναμη των αναμνήσεων των .. γερασμένων παιδιών»

«Όλες οι προσωπικές μαρτυρίες που εμπεριέχονται στη παράσταση με συγκινούν,  γιατί οι άνθρωποι αυτοί βίωσαν τα άγρια γεγονότα του εμφύλιου πολέμου ως παιδιά και τα σημάδια που φέρουν επάνω τους είναι ανεξίτηλα», αναφέρει η σκηνοθέτις Μαρία Σάββα για την παράσταση «Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά – πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου», που παρουσιάζεται 27-30 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και αναφέρεται στα παιδιά που στον ελληνικό εμφύλιο ξεριζώθηκαν από τα χωριά τους και βίωσαν την καταστροφή, προσφυγόπουλα είτε στις Ανατολικές χώρες είτε στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης.

«Πολύ συχνά αυτά τα γερασμένα παιδιά σε ξαφνιάζουν με τη δύναμη των αναμνήσεων τους και τη φρεσκάδα της αφήγησης τους, είναι σαν να ξαναγίνονται παιδιά. Σε ξαφνιάζουν με τη δύναμη που φαίνεται να έχουν, μια δύναμη για ζωή ,που τους κάνει να αντιστρέψουν αυτό που τους συνέβη, και να ευχηθούν: «Κανένα παιδί να μη ζήσει αυτά που ζήσαμε εμείς. Κανένας γονιός να μη στερηθεί τα παιδιά του όπως οι δικοί μας».

Η παράσταση είναι βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα από το βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου-Πρόσφυγες και Πολιτική της Μνήμης» της Riki Van Boeschoten και Loring M.Danforth.