Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Μάνος Στεφανάκης : «Οι ήρωες του Χατζή μοιάζουν να είναι κομμάτια του»

«Η πρώτη μου επαφή με κείμενα του Δημήτρη Χατζή ήταν πριν από μερικά χρόνια με τα διηγήματα: Μαργαρίτα Περδικάρη, Η Διαθήκη του Καθηγητή, Οι Ανυπεράσπιστοι. Για τον Ντέτεκτιβ, από τη συλλογή Το τέλος της μικρής μας πόλης, μου μίλησαν πρώτη φορά η Ιφιγένεια και η Γιούλη», εξηγεί στο artplay.gr ο ηθοποιός Μάνος Στεφανάκης με αφορμή το διήγημα του Δημήτρη Χατζή «O Nτέτεκτιβ» που σκηνοθετεί ο ίδιος και το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά από 21 Ιανουαρίου στο Θέατρο Skrow.  

«Σε αυτό το διήγημα», συνεχίζει ο νεαρός σκηνοθέτης, «βρήκα και πάλι εκείνα τα στοιχεία που είχαν κάνει για μένα τόσο ξεχωριστά τα κείμενα του Χατζή. Πρώτα απ’ όλα, τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ήρωές του και στην κοινωνία μέσα στην οποία ζουν. Σε αυτή τη σχέση είναι και οι δύο παρόντες ως δύο οργανισμοί σε απόλυτη αλληλεξάρτηση. Έπειτα, το αβίαστο χιούμορ του. Και τέλος, την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τους ήρωές του που μοιάζουν να είναι κομμάτια του ίδιου.

Εδώ, ο Χατζής χτίζει μία ιστορία πολυεπίπεδη αλλάζοντας συνεχώς την εστίαση. Με όχημα ένα αστυνομικό μυστήριο, προχωρά σε μια υπαρξιακή περιπλάνηση και τελικά αφήνει ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο πάνω στην κοινωνία και τους ανθρώπους της. Με την ελαφράδα του λόγου του και τη γλαφυρότητα των εικόνων του, χτίζει ένα ολόκληρο σύμπαν στο οποίο σε προσκαλεί και μόλις αισθανθείς άνετα μέσα σε αυτό, σου το ανατρέπει ολοσχερώς. Πρόκειται πραγματικά για ένα έργο που όσες φορές κι αν διαβάσω, βρίσκω διαρκώς αντιστοιχίες με τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης του 2017, αλλά σε μια πιο βαθιά, οικουμενική πραγματικότητα της φθαρμένης ανθρώπινης ύπαρξης και της καθημερινής σύγκρουσης με την κοινωνία.

Δουλεύοντας με τις ηθοποιούς και εμβαθύνοντας στο κείμενο, ανασύραμε τα στοιχεία εκείνα που μας συνδέουν με τον κόσμο που έχει πλάσει ο Δημήτρης Χατζής και επιχειρήσαμε, μέσα από τη ροή της αφήγησης, αυτά ακριβώς να φωτίσουμε. Με την Ιφιγένεια και τη Γιούλη ήμασταν συμφοιτητές στην “ΑΡΧΗ” της Ν. Καρρά και έτσι, μέσα από τα χρόνια, έχει χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης. Αυτό ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό, ειδικά στην αρχή των προβών. Είχαμε την πολυτέλεια να πέσουμε αμέσως στα βαθιά. Επιχειρήσαμε να σκάψουμε κάτω από την επιφάνεια της ιστορίας μυστηρίου, κάτω από το προσωπικό αδιέξοδο του ήρωα του διηγήματος και να φέρουμε στο φως τον κοινωνικό προβληματισμό που τόσο εύστοχα και καίρια θέτει ο Χατζής.

Το εγχείρημα της μεταφοράς στο θέατρο ενός έργου που δεν είναι προορισμένο γι’ αυτό, είναι μια δύσκολη υπόθεση -ιδίως όταν πρόκειται για ένα διήγημα τόσο πλούσιο σε εικόνες και ατμόσφαιρες. Το πώς δηλαδή θα καταφέρει κανείς να το επικοινωνήσει άμεσα και με καθαρή πρόθεση, επιτρέποντας ταυτόχρονα στο θεατή να συλλέξει ο ίδιος τα θέματα που τον ακουμπούν».

Μάνος Στεφανάκης

Detective14a©ΚostisKallivretakis

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Μάνος Στεφανάκης

Σκηνικά / Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Πρωτότυπη Μουσική: Αναστάσιος Τζίβας

Φωτισμοί: Αντώνης Κουνέλλας

Teaser / Trailer: Αντώνης Κουνέλλας

Φωτογραφικό υλικό: Κωστής Καλλιβρετάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Θρασυβουλίδη

 

Ερμηνεία: Γιούλη Καρναχωρίτη, Ιφιγένεια Μακρή

 

Detective18a©ΚostisKallivretakis

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 στις 21:00

Παραστάσεις: Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 έως Κυριακή 09 Απριλίου 2017

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο & Κυριακή στις 21:00

Διάρκεια:  60 λεπτά

Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 8 € φοιτητικό & ανέργων

Διεύθυνση: Αρχελάου 5, Παγκράτι

Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Σωτηρία Ψαρού