Θέατρο Μουσική

Μ. Λαμπράκη-Πλάκα: Δεν μπορώ να φανταστώ την Αθήνα χωρίς το Μέγαρο

Το πρόγραμμα του πρώτου τριμήνου (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος) της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016 παρουσίασε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, που είναι η καρδιά κάθε καλλιτεχνικής εκδήλωσης, έγινε με σκοπό να βιώσουν οι προσκεκλημένοι την ατμόσφαιρα της σκηνής και να έχουν μια εικόνα της τεχνολογικής υποδομής και των ξεχωριστών δυνατοτήτων του Μεγάρου.

Στην εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, πολιτιστικών φορέων και άλλων οργανισμών, χορηγοί, συνδρομητές και συνεργάτες του Μεγάρου Μουσικής.

Στον χαιρετισμό της, η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα, χαρακτήρισε την προσφορά του Μεγάρου «απόθεμα πολιτισμού και συμπλήρωμα παιδείας», τονίζοντας ότι πρέπει πολύ σύντομα να δοθεί οριστική και ρεαλιστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΜΜΑ προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. «Η λύση αυτή μας εξασφαλίζει την επιβίωση και την άνθιση αυτών εδώ των χώρων πολιτισμού που τόσα πολλά έχουν προσφέρει και που τόσα πολλά υπόσχονται να προσφέρουν ακόμη στην ελληνική κοινωνία, που τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη, στους κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς μας».

«Δεν μπορώ να φανταστώ την Αθήνα χωρίς το Μέγαρο Μουσικής. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάψει να λειτουργεί το Μέγαρο από ολιγωρία της Πολιτείας, από ολιγωρία όλων μας», υπογράμμισε η Υπουργός, παραπέμποντας στον Παντελή Πρεβελάκη, ο οποίος συνήθιζε να λέει: «Για να αξιολογήσεις την προσφορά ενός προσώπου ή ενός θεσμού στην κοινωνία, αφαίρεσέ τον. Και τότε θα καταλάβεις τη σημασία του, από το κενό που αφήνει.»

«Μπορούμε να φανταστούμε, ύστερα από την 25ετή προσφορά του Μεγάρου και την παρουσία του στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας, την Ελλάδα χωρίς το Μέγαρο Μουσικής;», αναρωτήθηκε η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος είπε ότι «η παρουσίαση τριμηνιαίου προγράμματος είναι μια ηθελημένη επιλογή. Στο χρονικό αυτό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, κρίνεται η επιβίωση, το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής».

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Ι. Μάνος ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να προωθήσουν άμεσα στη νέα Βουλή το σχέδιο Νόμου για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής, όπως άλλωστε το έχουν διακηρύξει και αποφασίσει. «Τα χρονικά όρια είναι απολύτως πεπερασμένα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την οριστική επίλυση των προβλημάτων του Μεγάρου Μουσικής: «Οι πολιτικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν ούτε τον Δεκέμβριο του 2014 ούτε τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως είχε αποφασιστεί, να προωθηθεί το σχετικό σχέδιο Νόμου στη Βουλή, τούτο λόγω της πρόωρης διάλυσής της και της προκήρυξης εκλογών». «Η λύση αυτή, είπε, είναι προς το δημόσιο συμφέρον», διότι το κράτος αποκτά την ιδιοκτησία του συνόλου του κτιριακού συγκροτήματος και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, «αναδεχόμενο τα δάνεια τα οποία ούτως ή άλλως θα κατέβαλε ως εγγυητής, ακόμα και αν το Μέγαρο Μουσικής διέκοπτε τη λειτουργία του. Η αξία του κτιριακού συγκροτήματος υπερβαίνει κατά πολύ τις αναλαμβανόμενες υποχρεώσεις».

Με το σχέδιο Νόμου κατοχυρώνονται επίσης οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και διασφαλίζεται η διαχρονική χρήση και λειτουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής.

Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, αφού ανέλυσε διεξοδικά τα εκκρεμή ζητήματα που κλήθηκε να ρυθμίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού από το 2010 και μετά, μίλησε για τις σημαντικές τεχνολογικές και άλλες δυνατότητες του κτιρίου, καθώς και για το διεθνές συνεδριακό κέντρο που διαθέτει, λέγοντας ότι «τo Μέγαρο Μουσικής ενέταξε την Αθήνα στο διεθνή μουσικό και πολιτιστικό χάρτη, ισότιμα με τις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης και του κόσμου, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους πολιτιστικούς μας οργανισμούς».

Από το 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2015 διοργανώθηκαν 1.385 εκδηλώσεις με 1.791.000 θεατές. «Προσπαθήσαμε στο πλαίσιο του εφικτού, λόγω της συγκυρίας, να ανοίξουμε το Μέγαρο Μουσικής στην κοινωνία, στην πόλη και στους νέους που αθρόα έρχονται στις εκδηλώσεις μας, κυρίως στο Megaron Plus και στις καλοκαιρινές συναυλίες του Κήπου και νομίζω ότι το πετύχαμε», τόνισε ο κ. Μάνος και κατέληξε λέγοντας στο Μέγαρο Μουσικής υπάρχουν το όραμα και το ανθρώπινο δυναμικό που θα συμβάλουν, με σύστημα και αίσθηση μέτρου, με αποφασιστικότητα και φαντασία, στην εκπλήρωση της αποστολής του.