Θέατρο

Λουκία Χουλιάρα – Αργύρης Πανταζάρας: «Σχεδιάζοντας την δολοφονία» του Άρντεν

“Η ανάγκη σε ωθεί να ανακαλύψεις τις δυνατότητες σου …αυτή δημιουργεί το ύφος της εκάστοτε εποχής!”

Αργύρης Πανταζάρας 

1

Η αντίληψη μου για το θέατρο είναι πιο κοντά στην φύση του “παλιάτσου”. Αυτόν τον ηθοποιό που φτιάχνει το κοστούμι του, ράβει τα κουμπιά του, σχεδιάζει το μακιάζ του, κατασκευάζει το σκηνικό του ετοιμάζει το νούμερο του και κάνει “σκηνή” όλο τον κόσμο. Κάθε είδος προετοιμασίας, είναι ένα βήμα πιο κοντά στο αποτέλεσμα της παράστασης.

Όλα είναι μέρος της “πρόβας”, το πώς σκέφτεσαι, το πώς μιλάς, το πώς οραματίζεσαι.

2

Σε κάθε παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Φραγκούλης έχω κάνει τα σκηνικά…κάτι που έχει προκύψει μέσα από την επικοινωνία και από προσωπικό μεράκι.

Αυτή τη φορά όμως στην παράσταση “Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει” υπογράφω την σκηνογραφία με τη Λουκία Χουλιάρα, που έκανε τα σκηνικά και το κοστούμι στη δίκη μου παράσταση “ΑΩ” αυτόν τον χειμώνα. Ήταν ένα σκηνικό που λειτούργησε ως αρχιτεκτονική του “μη χώρου” μέσα από οργανικά υλικά σε πλήρη αρμονία και αποκαλυπτική σημειολογία.

4

Η Λουκία Χουλιάρα είναι ένα άτομο που τα χέρια της μπορούν να φτιάξουν οτιδήποτε έχει ονειρευτεί κ εχει αγαπήσει το υποσυνείδητο σου.

Έχει διακριθεί στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στον κινηματογράφο.

5

Γνωριστήκαμε στα γυρίσματα της ταινίας ” Ίκαρος” η τελευταία ταινία του Γιώργου Φουρτούνη και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που θα ζήλευε κάθε δημιουργός.

Με εντυπωσίασε το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους λεπτομέρειες που απαιτεί η μεγάλη οθόνη και θεώρησα δώρο για το θέατρο να γεφυρώσουμε αυτούς τους κόσμους.

6

Κρατήσαμε μια στενή συνεργασία μέσα από κατασκευή κοστουμιού και μετά περάσαμε στον και σχεδιασμό σκηνικών

δημιουργώντας μια δραματουργία μέσα από σχήματα, υφές και μικρολεπτομέρειες, όλα φτιαγμένα στο χέρι. Ύστερα από συνεχόμενη αναζήτησή προέκυψαν συνεργασίες με ανθρώπους που αγαπάνε τη δημιουργία και έχουμε φτιάξει ένα   “καλλιτεχνικό συνεργείο” που μπορεί να τρέχει και να υλοποιεί παραγωγές υψηλών προδιαγραφών.

8

Λουκία Χουλιάρα – Αργύρης Πανταζάρας