Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Κύνθια Βουκουβαλίδου: «Τι κατακλύζει περισσότερο την ζωή μας από αυτό που μας λείπει;»

«Καμιά φορά, για άλλο λόγο, νομίζουμε ότι κάνουμε μια παράσταση και τελικά για άλλον την κάνουμε. Πίστευα ότι ξεκινούσα μια παράσταση για την ελληνίδα μάνα, αλλά το δικό μου θέμα ήταν και είναι η απώλεια της.  Αν εξαιρέσεις το τέλος της παράστασης τίποτα δεν προδίδει την απώλεια.  Σε όλη την παράσταση η ελληνίδα μάνα είναι διαρκώς παρούσα. Αλλά τι κατακλύζει περισσότερο την ζωή μας από αυτό που μας λείπει;». Αυτά σχολιάζει στο σημείωμά της στο artplay.gr η Κύνθια Βουκουβαλίδου, με αφορμή την παράσταση  “sMOTHERed”, που ανεβαίνει στο Μπιπ της Κυψέλης, Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, κάθε Παρασκευή στις 9.30μμ, σε δική της σκηνοθεσία.

«Για έρωτα δε μιλούν οι ερωτευμένοι, τον ζουν. Για έρωτα μιλούν οι μοναχικοί. Έτσι και για την ελληνίδα μάνα, με χιούμορ, αγάπη και μία διάθεση παιχνιδιού έρχομαι να «μιλήσω» εγώ, που με εντυπωσιάζει που δεν μου είπε ποτέ κανείς «Πεινάς; Πήδα τώρα» ή «Κάνει κρύο! Ζακέτα να πάρεις!»

Το καλό με το να κάνεις δικές σου δουλειές είναι ότι η σύνδεση με το θέμα είναι άκρως προσωπική και ισχυρή. Έχεις να αγωνιάς για χίλια δυο πράγματα, βουτάς στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο, αλλά ξέρεις τουλάχιστον γιατί το κανείς. Ίσως δεν ξέρεις ακριβώς, αλλά νιώθεις! Για εμένα έμοιαζε μονόδρομος αυτή η παράσταση. Η μητέρα μου έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ο κλασικός τύπος ελληνίδας μάνας. Έτσι, είχε πολύ ενδιαφέρον όταν έβλεπα και ζούσα τις μανάδες των φίλων μου, όπως και ότι αυτά τα ίδια πράγματα για τα οποία οι φίλες μου γκρινιάζανε στα μάτια μου φάνταζαν «παράδεισος».

Είμαι πια σε ηλικία που θα έπρεπε να έχω γίνει ή να γίνομαι σύντομα μητέρα. Κάθε παράσταση λένε ότι είναι το παιδί του καλλιτέχνη και αυτή τη φορά – καθότι όλοι κουβαλάμε ένα Οιδιπόδειο ή ένα σύνδρομο Ηλέκτρας –  το παιδί μου αφορά στη μαμά μου! Έτσι μπερδεμένα και πληθωρικά όλα οδήγησαν στο sMOTHERed… Από μια ιδέα σε μια έρευνα πολλών μηνών, σε πάμπολλους αυτοσχεδιασμούς και ένα ακόμα πιο δύσκολο ξεσκαρτάρισμα αυτών, μιας και είχαμε στη διάθεσή μας πολύ ωραίο υλικό αλλά υπήρχε και ο κίνδυνος η παράσταση να γίνει…  Μπεν Χουρ!

Ασχολούμαστε με την μητέρα και τα περισσότερα κλισέ της, την αναζήτησή της ορθότητας μέσα απ’ το συνέδριο της ψυχολόγου, αλλά και τις αδίστακτες απαιτήσεις που έχει η αγορά και η κοινωνία από αυτήν. Στην πραγματικότητα φωτίζουμε το γεγονός ότι κάθε μάνα είναι και αυτή άνθρωπος. Ίσως ο σημαντικότερος άνθρωπος της ζωής μας, αλλά άνθρωπος. Και για ένα παιδί το να δει και να αποδεχτεί την μητέρα σου ως άνθρωπο, ως όλον, είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα».

Κύνθια Βουκουβαλίδου

Συντελεστές

Κείμενα-ιδέα: Ομάδα Ατελείς

Σκηνοθεσία – επιμέλεια κειμένου: Κύνθια Βουκουβαλίδου

Επιστημονική σύμβουλος: Μαίρη Λογοθέτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Τσελεπή

Επιμέλεια κίνησης: Κέλλυ Καρμοίρη

Σκηνικά: Ξένια Παπατριανταφύλλου

Κοστούμια – Αφίσα: Μιμίκα Καπούλα

Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης

Σκίτσα: Τάσος Κυριακίδης

Παίζουν: Κύνθια Βουκουβαλίδου, Μαίρη Λογοθέτη

Ευχαριστούμε πολύ τους Μάιρα Στεργίου, Άκη Αμπράζη, Φίλιππο Πατερακη, Γιάννη Λογοθέτη, Μιμίκα Καπούλα, Δεσποινα Κοντογιαννη, Στιβ Μαργαρίτη, Χριστίνα Χριστοφή, Δημήτρη Ζέκη, Θύμιο Κάκο,, Στρατή Kαραδημητράκη, Περικλής Μαθιέλλη και Μαριάνθη Χαντζή για την πολύτιμη βοήθεια τους και τη στήριξη.

Info

Παραστάσεις: Παρασκευή στις 21:30 (μέχρι τις 19 Απριλίου)

Διάρκεια: 70’

Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 8ευρώ (μειωμένο – φοιτητικό), 5 ευρώ (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ατέλειες)

Θέατρο ΜΠΙΠ

Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη 11361

Τηλέφωνο: 213 03 44 074

Email: [email protected]