Θέατρο

ΚΘΒΕ: «Με δύναμη από τη Μονή Λαζαριστών»

Με το σύνθημα «Με δύναμη από τη Μονή Λαζαριστών» ξεκίνησαν Διοίκηση και Διεύθυνση του ΚΘΒΕ άνοιξαν τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Βασιλικό Θέατρο, παρουσιάζοντας τις δύο παραστάσεις, που ξεκινούν στη Μονή Λαζαριστών.

Ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, αφού τόνισε τον συμβολικό χαρακτήρα της έναρξης της χειμερινής θεατρικής περιόδου 2015-2016 από τη Μονή Λαζαριστών, δήλωσε: «Ξεκινούν οι πρεμιέρες μας, το Θέατρο ανοίγει. Τηρώντας το ρεπερτόριο που είχε ήδη καταρτίσει η προηγούμενη Καλλιτεχνική Διεύθυνση, κάναμε ό,τι μπορούσαμε από την πλευρά μας για να τηρήσουμε όλες τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί, ώστε να γίνουν οι δουλειές, τόσο καλές όσο είχαν προγραμματιστεί. Είναι μεγάλη η χαρά μου που ξεκινάμε σήμερα με δύναμη από τη Μονή».

PHOTO_SYN_TYPOY2

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, Άρη Στυλιανού, ενώ η Μαρία Τσιμά, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια, παίρνοντας το λόγο δήλωσε για την παράσταση της Νεανικής Σκηνής «Ρωμαίος και Ιουλιέτα…on the road»: «Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, με τόσο ταλέντο. Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση, ένα σύγχρονο θέαμα που ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη για το εφηβικό θέατρο, ενώ ταυτόχρονα δίνει χώρο για να παρακολουθήσει την παράσταση και το ενήλικο κοινό»

«Πρόκειται για τη διασκευή ενός από τα πιο αγαπημένα έργα του Σαίξπηρ που φέρνει όλη την ιστορία στο σήμερα. Στην σκηνή υπάρχει ένα στούντιο κι όλα εκτυλίσσονται με αφορμή τον ραδιοφωνικό σταθμό. Στόχος μας ήταν όλοι οι συντελεστές να πούμε την ίδια ιστορία. Είμαστε μια ομάδα που αγαπάει το φως, τα σκοτεινά σημεία δεν τα θέλαμε πολύ. Η παράσταση έχει πρωτότυπη μουσική, πολύ χορό και νέες τεχνολογίες. Μοιάζει ακριβή παραγωγή, αλλά δεν είναι», τονίζοντας ότι: «Τα οικονομικά εμπόδια μπορεί να είναι αφορμή για μεγαλύτερη δημιουργικότητα», είπε ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης, που υπογράφει τη διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης.

Λακωνικός ο Τάσος Παπαδόπουλος που υποδύεται τον Ρωμαίο, είπε απλώς «Καλησπέρα άνθρωποι… Τα υπόλοιπα επί σκηνής. Σας περιμένουμε στη Μονή Λαζαριστών», ενώ η Ηλέκτρα Καρτάνου (Ιουλιέτα) δήλωσε: «Στο έργο κυριαρχούν έννοιες όπως η αγάπη, η ελευθερία, η αξία της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητας, έννοιες τονισμένες και μέσα από τη γραφή του Σαίξπηρ, αλλά και από τη διασκευή που έγινε από τον σκηνοθέτη. Το έργο μιλάει για την αληθινή αγάπη δύο νέων ανθρώπων, αυτό είναι που κάνει την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας αθάνατη και διαχρονική. Η αγάπη δύο ελεύθερων ανθρώπων, κόντρα σε μια κοινωνία που δεν επιτρέπει την ελευθερία».

PHOTO_SYN_TYPOY3

Περνώντας στην παρουσίαση της παράστασης «Του Κουτρούλη ο γάμος», ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια παράσταση με μουσική, τραγούδια με πολύ χιούμορ» και εξέφρασε τη χαρά του που συναντά «στο ίδιο τραπέζι τον Τάσο Πεζιρκιανίδη, τον Νικόλα Μαραγκόπουλο, την Κλειώ Δανάη- Οθωναίου και τον Δημήτρη Κολοβό. Συνάδελφοι και συνεργάτες που αγαπώ».

Συγκινημένος ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλατζόπουλος, για το νέο ξεκίνημα της Μονής Λαζαριστών με τα δύο έργα, αναφέρθηκε στις γενιές που μεγαλώνει αυτό το Θέατρο. «Το ΚΘΒΕ με γεμίζει συγκινήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Φοβερή σύμπτωση… Οι έφηβοι που θα δούν φέτος το έργο ήταν παιδιά, όταν πριν από δέκα χρόνια είδαν το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα σαν τον σκύλο με την γάτα» που είχαμε κάνει τότε. Η ζωή μας κάνει περίεργους και όμορφους κύκλους». Μιλώντας για την παράσταση τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαδιακό έργο. «Ο σοφός άνθρωπος Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, που ήταν ποιητής, συγγραφέας, αρχαιολόγος, ιστορικός, στρατιωτικός φιλόσοφος, ζωγράφισε τόσο έντονα και με τόση αλήθεια τη στιγμή της εποχής του, γράφοντας ένα έργο το οποίο παραμένει ζωντανό και απόλυτα επίκαιρο μέχρι σήμερα, δείχνοντας μας τι δεν πρέπει να κάνουμε».

Από την πλευρά του ο Τάσος Περζικιανίδης, που υποδύεται τον Κουτρούλη, δήλωσε: «Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το έργο έτσι όπως παρουσιάζει γνώριμα σε εμάς θέματα μέσα από μια φόρμα άκρως Αριστοφανική. Έχει ενδιαφέρον το πώς βλέπουμε τελικά αυτά που κάνουμε».